Kecskeméti ezüstérem a junior uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon

Vissza a címlapra
Kecskeméti ezüstérem a junior uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon

Remekül szerepeltek a magyar uszonyosúszók a Tomszkban rendezett viadalon, ahol 25 ország részvételével került megrendezésre a XV. Junior Uszonyos- és Búvárúszó világbajnokság július 31. és augusztus 6. között. Összesen 6 arany- és 4 ezüstérmet szerezett nemzeti válogatottunk, amiből egy ezüstéremhez kecskeméti név is társult. (A fotón: Juhos Gergely, Kádár-Németh Kristóf, Blaszák Lilla, Kocsis Marcell, és Kis Roland).

A BÁCSVÍZ-KVSC részéről Blaszák Lilla, Kádár-Németh Kristóf, Kis Roland és Kocsis Marcell kaptak helyet a magyar csapatban. Az erős nemzetközi mezőnyben Kocsis Marcell a 4x100 méteres uszonyos gyors mix (fiúk és lányok) váltó tagjaként ezüstérmet szerzett, még a többi kecskeméti versenyző több döntős és pontszerző helyet szerzett, sőt, Kádár-Németh Kristóf révén 50 méteres felszíni úszás versenyszámban új junior országos csúcs is született.

* A fotó jobb szélén Kocsis Marcell a 4x100 méteres uszonyos gyors mix váltó tagjaként.

- Nagyon büszke vagyok a sportolóimra, kivétel nélkül remekül helytálltak. Marci számára döcögősen indult az év, sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán elindulhat-e a világbajnokságon. Szerencsére a tavasz végére már olyan formát mutatott, hogy első éves junior létére helyet kapott a válogatottban. Hogy ezt egy ezüstéremmel hálálta meg, hatalmas öröm számomra. Blaszák Lilla 100 méteres felszíni úszásban úszott új egyéni csúcsával a 6. helyet szerezte meg, de a 4x50 méteres felszíni mix, valamint a 4x100 méteres felszíni váltóval 5. helyezéseket, valamint a 4x200 méteres flszíni váltó tagjaként 6. helyezést ért el. Kádár-Németh Kristóf egy igen erős országos csúcsot adott át a múltnak 50 méteres felszíni úszásban, de 100 méteren is közel volt a bravúrhoz. Kis Roland elsősorban a váltók miatt utazott ki és be is bizonyította: ha a csapatról van szó, utolsó csepp véréig tud küzdeni. Hatalmas egyéni csúcsokat úszott mind a 4x50 méteres mix, mind a 4x100 méteres felszíni váltókban.

A junior világversenyekre jellemző, hogy évről-évre változik a színvonaluk: hol kicsit gyengébb, hol pedig erősebb. Idén a rövid távos mezőny igencsak megerősödött, így az év folyamán mutatott jelentős fejlődés ellenére sem sikerült egyéni versenyszámokban dobogóra állnunk. A legszerencsétlenebbül azonban a férfi 4x100 méteres felszíni váltó járt, ahol a srácok extázis közeli állapotban úszva, mindössze 2 századmásodperccel maradtak le a dobogóról. Nagyon sajnáltam őket, szerettem volna, ha minden kecskeméti versenyző éremmel térhet haza. Mindemellett csak elismeréssel tudok adózni teljesítményük előtt, mert az év folyamán olyan elszántságot tanúsítottak és olyan edzésmunkát végeztek, ami számomra, volt válogatott versenyző számára is megsüvegelendő. Gyakorlatilag nem tudtam olyan feladatot adni nekik, amit meg ne csináltak volna.

Most egy hónap pihenő következik, ami már nagyon ránk is fér. Ezután szeptemberben átbeszéljük a következő szezont. - nyilatkozott a versenyt követően Juhos Gergely edző.

A következő nagyobb verseny a Fiatal Uszonyosúszók IV. Világtalálkozója lesz, amelynek Kecskemét ad otthont október 6.-8. között.

* Blaszák Lilla, Juhos Gergely, Kádár-Németh Kristóf, Kis Roland, és Kocsis Marcell.

Eredmények:

2. helyezés: 4x100 méteres uszonyos gyors mix-váltó (Kocsis Marcell- Fazekas András-Szabó Anita- Hamlin Dorothy) 3:07,83

4. helyezés: 4x100 méteres fiú felszíni váltó (Kádár-Németh Kristóf - Kis Roland - Kocsis Marcell - Mozsár Alex) 2:32,06

5. helyezés: 100 méter fiú felszíni úszás Kádár-Németh Kristóf 37,59 / 4x50 méteres felszíni mix váltó (Kádár-Németh Kristóf - Blaszák Lilla - Kis Roland - Kothencz Petra) 1:12,12

5. helyezés: 4x100 méteres női felszíni váltó (Kothencz Petra - Blaszák Lilla- Kiss Blanka - Szabó Anita) 2:48,46

6. helyezés: 100 méter lány felszíni úszás Blaszák Lilla 42,19

6. helyezés: 50 méteres uszonyos gyorsúszás Kocsis Marcell 20,61

6. helyezés: 4x200 méteres lány felszíni váltó (Kothencz Petra - Blaszák Lilla - Hajnács Lili - Kiss Blanka) 6:37,99

6. helyezés: 4x200 méteres fiú felszíni váltó (Mozsár Alex - Fazekas András - Semostyán Róbert - Kádár- Németh Kristóf) 5:59,33

7. helyezés: 50 méteres fiú felszíni úszás Kádár-Németh Kristóf 17,10

8. helyezés: 200 méteres uszonyos gyorsúszás Kocsis Marcell 1:41,59