Kecskeméti és tiszakécskei lánglovagok nyerték a szakmai verseny megyei fordulóját

Vissza a címlapra
Kecskeméti és tiszakécskei lánglovagok nyerték a szakmai verseny megyei fordulóját

A XII. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi selejtezőjének Kalocsa adott otthont. Hat hivatásos és öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság versenycsapata mérte össze tűzoltási és műszaki mentési szakmai tudását a megmérettetésen.

A versenyszámok összetettek voltak, a tűzoltók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó feladatokra épültek, valós és életszerű helyzetnek megfelelően. Minden tűzoltóság a legjobbjait küldte, az erős mezőnyben szoros volt a küzdelem. Mindenki nagyon jól teljesített, a bíráknak nem volt könnyű a feladatuk.

A rendezvényt Gáncsos László tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg és köszöntötte a versenyre érkezett állományt. A megnyitót követően minden csapat sorszámot húzott és kezdetét vette a megmérettetés.

A versenyzők elméleti tudásukról tesztlap kitöltésével adtak számot. A riasztási feladat végrehajtását követően a csapatok a vezetéstechnikai pályára mentek, majd egy közlekedési baleset helyszínére érkeztek, és ezt követte a tűzoltási feladat teljesítése.

A komplex versenyfeladatok nagy figyelmet és biztos szakmai tudást igényeltek, hiszen a baleseti és a tűzeseti állomáshelyeken is párhuzamosan, összehangoltan kellett azokat végrehajtani. A feltételezések szerint - a berendezett helyszíneken - gépjármű roncsai közé szorult, valamint lángoló épületben rekedt embereket kellett kimenteni a kollégáknak.

Az életmentési feladatokkal párhuzamosan a műszaki mentési pályán áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, és roncsdarabolással lehetővé tették a sérült kiszabadítását. A tűzoltási terepen védősugár védelme mellett átvizsgálták a tűzzel érintett épületet, kivitték a bent lévő gázpalackot, és azt visszahűtötték, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet.

A verseny dobogósai:

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Lajosmizsei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

Gépkocsi vezetői abszolút versenyszám különdíját Kerekes Tamás, a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője nyerte el.