Kecskeméten tartóztatták le a költségvetési csalással gyanúsított szegedi képviselőt és bűntársait

Vissza a címlapra
Kecskeméten tartóztatták le a költségvetési csalással gyanúsított szegedi képviselőt és bűntársait

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 8 férfinak, akiket ÁFA csalással gyanúsítanak. Köztük van - mint korábban megírtuk - a Joób Márton, az Összefogás Szegedért egyik önkormányzati képviselője is. (Fotó: pixabay)

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013. január 1. és 2017. december 31. között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. Ennek érdekében az egyik - szegedi illetőségű - férfihez köthető cég nem valós gazdasági eseményeken alapuló számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek kizárólag fiktív számlák kiállítására alapítottak, ugyanis ténylegesen szórólapterjesztést nem végeztek.

Ezen gazdasági társaságok további alvállalkozókat vettek igénybe, amelyek vagy nem tettek ÁFA bevallást, vagy a bevallott adót nem fizették meg. A gyanú szerint a bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. A gyanú szerint a bűnszervezetben közreműködő gazdasági társaságok a költségvetésnek összesen 254.965.449 forint vagyoni hátrányt okoztak.

A járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított (ennélfogva 5-20 év szabadságvesztéssel fenyegetett) bűncselekmény elkövetésével gyanúsított 7 férfi letartóztatását a jelenlétük biztosítása és a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében rendelte el. Ezen túlmenően kettő - büntetett - előéletű gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapította. A további gyanúsított letartóztatását a konspiráció és a bűnismétlés megakadályozása érdekében rendelte el, mivel őt nem gyanúsítják azzal, hogy részt vett volna a bűnszervezet működtetésében.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és a védők fellebbezést jelentettek be, amit a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

(Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya)


A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség csütörtökön közleményében tudatta az MTI-vel: a gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó, a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű gazdasági társaság 2013 és 2017 között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint áfafizetési kötelezettségeinek csökkentésére három, különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban részt vevő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsátására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, adót nem fizettek.

A bűncselekmény leplezéséért a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító emberek vannak. A nyomozás eddigi adatai szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot, és a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

A közlemény szerint a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatására az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye és ténye miatt tett indítványt. A nyomozás során beszerzett adatok szerint a gyanúsítottak egy része az eljárásról tudomást szerezve bizonyítékokat próbált eltüntetni, rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevőt próbált vallomása megváltoztatására rábírni, az eljárás során terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbált hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni.

A Nemzeti Adóhivatal Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Csongrád-Csanád megyei vizsgálati osztálya a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség által irányított nyomozásban kedden állította elő a gyanúsítottakat.

A nyomozás a számlázási láncok teljes felderítésére irányul és további elkövetőkre is kiterjedhet.

Az ügyészség letartóztatásokra irányuló indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság dönt csütörtökön - tudatta a főügyészség közleményében.

Az Origo kedden azt írta, hogy több százmillió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Mártont, az Összefogás Szegedért egyik önkormányzati képviselőjét, Botka László (Összefogás Szegedért Egyesület) polgármester "bizalmasát", aki a cikk szerint Botka László legszűkebb köréhez tartozik, a szegedi önkormányzatban a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnok, és a 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged).

A szegedi önkormányzat azt közölte: megdöbbenve értesült Joób Márton ügyéről.

Joób Márton ügyéről semmilyen ismeretük nem volt, és annak "semmi köze nincs a képviselői munkájához" - írták közleményükben, hozzátéve, remélik, hogy "a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól."

(MTI)