Kecskeméten tartott éves nagygyűlést a világ második legnagyobb önkéntes szervezete

Vissza a címlapra
Kecskeméten tartott éves nagygyűlést  a világ második legnagyobb önkéntes szervezete

Kecskemét adott otthont 2019. november 9-én, szombaton a hétvégén a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány (AFS) 2019. évi nagygyűlésének, amelyen az alapítvány országszerte 17 körzetéből mintegy 150 önkéntes és fogadócsalád vett részt. (Lenti képgaléria!)

Az Aranyhomok Business Wellness Hotelben tartott országos találkozó megnyitóján elhangzott, hogy a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS kecskeméti és kiskunhalasi körzetei összesen 100 külföldi középiskolásnak adtak otthont az elmúlt 18 évben, míg ugyanezen időszak alatt mintegy félszáz megyei diák tanult külföldön az AFS szervezésében. Az AFS Magyarország öt-nyolc partneriskolájával ápol szoros kapcsolatot a megyében.

Kecskemét és Kiskunhalas hidat képez Magyarország és a világ távoli vidékei között

„A két megyei körzet fontos hídszerepet tölt be: a hazai cserediákok a világ számos egzotikus vidékére eljuthattak, míg a távoli országokból Magyarországra érkező középiskolások Bács-Kiskun jó hírét vitték szerte a világba. Az idei évben például 7 megyei középiskolás tölti csereévét az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Svájcban, Dániában, Belgiumban és Németországban. A megyében jelenleg szintén 7 külföldi diák tanul, akik Thaiföldről, Törökországból, Indiából, Olaszországból, Belgiumból és Németországból érkeztek" - mondta az eseményen megjelent mintegy 150 résztvevőnek, hazai önkénteseknek és fogadócsaládoknak, Vajda Ágnes, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

Bács-Kiskun megyében jelenleg körülbelül 25 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjait: ők tartják a kapcsolatot a fogadócsaládokkal és a fogadóiskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle programokat szerveznek a külföldi diákok számára.

A nyelvtanulás csak az egyik ok, amiért megéri cserediáknak lenni

Az AFS tapasztalatai szerint a magyar középiskolásokat főleg a gyors és hatékony nyelvtanulás motiválja abban, hogy cserediákok legyenek, azonban a már külföldön élő hazai fiatalok szerint ezen kívül van még jó pár ok, amiért megéri részt venni egy cserediák-programban. Például, hogy az önállóvá válás óriási személyiségfejlődést és önbizalom-növekedést eredményez, emellett gyorsan megtanulnak beilleszkedni egy új, ismeretlen környezetbe, továbbá egy másik országban számos új kultúrával és szokással ismerkedhetnek meg, miközben a hazájukét is népszerűsíthetik. De ugyanilyen fontos szempont az is, hogy lesz egy új családjuk és rengeteg barátjuk a világ legkülönbözőbb tájairól. A cserediákok szülei számára legfontosabb előny pedig az, hogy a gyermekük tökéletesen megtanul egy-két nyelven. Ráadásul pedig a munkaerőpiacra kilépve nem okoz majd gondot a számukra, hogy könnyen megtalálják a közös hangot a más kultúrájú munkatársaikkal is, nyitottan álljanak az újdonságokhoz és képesek legyenek önállóan dolgozni.

Most lehet jelentkezni kiutazásra és cserediák-fogadásra

A jövő augusztusban induló egy tanéves, illetve hat- vagy három hónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a diákok. Az érdeklődők az AFS budapesti irodájától, megyei önkénteseitől vagy az afs.hu weboldalon szerezhetnek további információkat. Ugyanitt lehet jelentkezni azoknak a külföldi cserediákoknak a fogadására, akik tizenegy, hat- vagy három hónapos programra jövő januárban érkeznek Magyarországra.

Az AFS a világ 2. legnagyobb önkéntes szervezete

Az 1915-ben alapított, és a világ 2. legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott American Field Service (AFS) 60 országban mintegy 40 ezer - hazánkban 570 - önkéntes munkáját koordinálja, s évente világszerte körülbelül 12 ezer diák számára szervez 3-11 hónapos külföldi diákcsereprogramokat. A jövőre 30 éves AFS Magyarország eddig több mint kétezer magyar diák külföldi csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS által kínált csereprogramok nem egyszerű külföldi nyelvtanfolyamok, hanem a diákok megismerik más népek szokásait, viselkedését és átfogó képet kapnak a fogadó országok kultúrájáról és értékeiről, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése