Kecskeméten rendezik a 19. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét

Vissza a címlapra
Kecskeméten rendezik a 19. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét

Ünnepélyes külsőségek között rendezik meg 2019. július 29-én, hétfőn este a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjének megnyitóját Kecskemét főterén. A 19:30-kor kezdődő programban fellép majd Pataky Attila és Gömöri Zsolt az EDDA MŰVEKből,  a megnyitót pedig a tervek szerint idén is látványos tűzijáték zárja. Az esemény fővédnöke: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. (Vincze József fotója a 2018-as kecskeméti megnyitón készült)

Idén tizennégy országból és hat magyarországi intézményből érkeznek az állami gondoskodásban élő gyerekek, akiknek az ötnapos esemény mottója több, egy mondatnál: „Labdarúgás, a közös otthonunk!".

Számukra a sport, valódi kitörési lehetőség és esély egy szebb életre.

Ezt segíti a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésű tornája.

A sorozat már számos híres sportolót és művészt a támogatói között tudhat: Laczkó Zsolt, válogatott labdarúgótól, a Neoton Sztárjai (pl.: Csepregi Éva, Végvári Ádám) együttes tagjain át, Zoltán Erikáig, akik személyesen tapasztalták meg az elmúlt években, hogy milyen felemelő egy jó ügy mellé állni, támogatni.

Ezt a sorozatot folytatják idén Vincze Ottó, volt válogatott labdarúgó, illetve Pataky Attila és Gömöri Zsolt az EDDA MŰVEKből, akik a megnyitó előtt, 19:30 perctől adnak élő koncertet.

Az esemény fővédnöke: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

A megnyitón felszólalnak:

Mák Kornél, Kecskemét Oktatásért és Kultúráért felelős alpolgármestere,

Vincze Ottó, volt válogatott labdarúgó, a torna Nagykövete,

Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja.

Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke:

- A program keretében biztosítjuk a gyermekotthonokban élők számára a futballozás lehetőségét. A regionális tornákon túl fesztiválon, nyári táborban és nemzetközi eseményeken vehetnek részt a fiatalok.

Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots program koordinátora és a szociális programok vezetője:

- A három évvel ezelőtti rendezvény végén úgy gondoltuk mi, szervezők, hogy változtatunk, újítunk az Európa Kupa Döntőn. Most már két korosztályban rendezzük meg a tornát, 16 év alattiak és 16 év felettiek részére. A „kicsik" 20mx40m-es pályán játszanak, a „nagyok" viszont keresztpályán. Remélem, hogy idén is izgalmas mérkőzéseken dől el a helyezések sorsa!

Az egy héten át tartó kupa nem csupán egy nemzetközi verseny, de ünnep is az idén 14 országból érkező, állami gondoskodásban élő gyermekeknek és nevelő tanáraiknak.

A Kupa helyszíne és időpontja: Kecskemét, Csabay Géza krt. 1/a. Széktói Stadion, 2019. Július 29-augusztus 2-ig.

Háttér: 

A kecskeméti székhelyű Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai, később pedig már a nemzetközi- gyermekotthonok számára is sportolási lehetőséget teremtsen és biztosítson. A kezdeti években először csak Kecskeméten, majd Bács-Kiskun megyében szervezett és rendezett eseményeket az állami gondoskodásban élő gyermekek számára. A 2000-es évek közepétől már európai szinten is mérhető nemzetközi sporteseményeket szerveztek, melyek az évtized végére igazi, nagy európai labdarúgó tornává nőtték ki magukat.

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjét 2011 óta a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezi az alapítvány. A Grassroots Igazgatóság szociális programja és annak támogatása tette lehetővé, hogy a tornán résztvevő nemzetek száma évenként növekedett. A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével. A sport, a győzelmen túl, nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésére. A MLSZ-el történő együttműködés eredménye, hogy 2013-ban az UEFA végrehajtó bizottsága az MLSZ és a Hit és Sport Alapítvány közös programját elismerte a „Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú díjával."