Kecskeméten "kifogásolt" volt a levegő

Vissza a címlapra
Kecskeméten "kifogásolt" volt a levegő

Az ÁNTSZ a Facebook-oldalán közölte, hogy több településen is egészségtelen a levegő minősége, míg más helyeken - így Kecskeméten is - "csak" kifogásolt. (Grafika: Facebook/Tisztifőorvos)

Az ÁNTSZ szombati Facebook-bejegyzése szerint két településen, Dunaújvárosban és Vácott "egészségtelen" a levegőminőség.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb összesítése alapján 18 városban kifogásolt volt a levegő minősége a tegnapi nap (2018.11.02.) folyamán. Ezek a települések: Budapest, Debrecen, Dorog, Eger, Hernádszurdok, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Várpalota, és Veszprém.

A rossz levegőminőséget a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) okozzák, melyek légzőszervi tüneteket (pl.: légúti irritáció, köhögés) okozhatnak főleg a légzőszervi betegségben szenvedőknél, gyermekeknél és időseknél. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érzékeny lakosságcsoport lehetőleg minél kevesebb időt töltsön a szabadban" - olvasható a bejegyzésben.