Kecskeméten emeltek vádat a műszaki cikkekre szakosodott, áfa elkerülő bűnszervezet ellen

Vissza a címlapra
Kecskeméten emeltek vádat a műszaki cikkekre szakosodott, áfa elkerülő bűnszervezet ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt vádat emelt négy férfival szemben, akik szervezett bűnözői csoportot működtetve további négy társukkal együtt általános forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítettek műszaki cikkeket belföldön, továbbá tagállami értékesítés látszatával nagy összegű áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A vádirat szerint az I.r. vádlott vezetésével létrehozott bűnözői csoport 2015 októberétől 2017 októberéig az érdekkörébe tartozó, strómanok által képviselt gazdasági társaságok felhasználásával műszaki, számítástechnikai eszközök kereskedelmét végezte. Ennek során az Európai Unió területéről beszerzett eszközöket általános forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítette belföldön, emellett a behozott áru tagállami értékesítésének látszatával áfát vissza is igényelt.

Annak érdekében, hogy csökkenjen a lelepleződés esélye, a bűnszervezet tagjai hosszú számlázási láncot alakítottak ki. A számlázási láncban felhasznált cégek részben az I.r. vádlott tényleges irányítása alatt álltak, többségüknek azonban nem ő volt a bejegyzett tagja. Bűntársai a bűnözői szervezet működését segítették, az általa rájuk kiosztott feladatok végrehajtását végezték: a bukócégek termékbeszerzését, az áru szállítását, továbbá a valós gazdasági ügyletek látszatát keltő dokumentumok elkészítését szervezték. A vádlottak a cégláncolat alján szereplő ún. bukócégek segítségével a szórakoztató elektronikai termékeket külföldről, nettó áron, azaz jelentős árelőnnyel szerezték be, ami után az áfát szándékosan senki nem fizette meg. A cégláncolat látszólagos export tevékenységet is végzett, amelynek során azonban az áru egy osztrák és egy szlovák logisztikai központból nagyon rövid időn belül visszakerült az eredeti magyarországi megrendelőhöz. A kivitelt végző gazdasági társaság a számlalánc fiktív számláinak áfa tartalmát is visszaigényelte.

A bűnszervezet több mint 1,6 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A bűnszervezet irányítója és tettestársa annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó pénz eredetét leplezzék, osztalék és kölcsön címén utalásokat teljesítettek egymás számláira, végül az összegeket készpénzben felvették.

Az ügyészség négy vádlottat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, amely 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Közülük két vádlottnak üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell. Velük szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhatnak. A bűnös gazdagodás erejéig valamennyi vádlottal szemben vagyonelkobzás elrendelését is indítványozza az ügyészség. Mivel a bűnszervezet vezetőjével és tettestársával szemben már folyik büntetőeljárás, az ügyészség indítványozta, hogy ügyüket a Pécsi Törvényszéken folyó ügyhöz egyesítsék.