Kecskemét - napelemes rendszer a Közlekedési Felügyelőségen

Vissza a címlapra
Kecskemét - napelemes rendszer a Közlekedési Felügyelőségen

Kecskemét – Mostantól a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége is „lopja a Napot”. Az Új Széchenyi Terv, Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázati támogatás segítségével ugyanis napelemes rendszer lett telepítve kecskeméti irodaépületükre.

A ma délben átadott beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a nagyszabású fejlesztéshez, melynek köszönhetően 2014. év második félévére összesen 4 kormányhivatali épület energia fogyasztás csökkentése valósulhat meg napelemes rendszer kiépítésével Bács-Kiskun megyében. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének korszerű, megújuló energetikai rendszerét Kovács Ernő kormánymegbízott és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere adták át.

- A beruházás több mint 46 millió forintba került, azonban 100 százalékos pályázati támogatással valósult meg, melyért köszönetet mondok mindazoknak, akik a pályázat elkészítésében közreműködtek – mondta Kovács Ernő kormánymegbízott. - Azt várjuk el ettől a napelemes rendszertől, hogy ahhoz hasonlóan, mint amit Európa nyugati felén járva már régóta látunk, a megújuló energiát hasznosíthassuk. Az pedig egyáltalán nem baj, ha az állam, illetve az intézményei élen járnak ebben a programban.  

Számítások szerint éves viszonylatban a Közlekedési Felügyelőség villamos-energiafelhasználásának mintegy 40 százalékát biztosítják a tetőre került napelemek. Ezt forintra átszámítva: az éves 5 milliós áramköltségből mintegy 2 milliót takarít meg az irodaépület.

Az átadó ünnepségen jelen volt Sipos László kecskeméti önkormányzati képviselő is. Aki azt a véleményét hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak tartja a beruházást. Hozzátette: Kecskemét városvezetése folyamatosan és jelenleg is törekszik a megújuló energiák hasznosítására.

- Egy napenergia erőmű létrehozásának előkészítése már megtörtént, és a geotermikus energia hasznosításának irányába is jelentős lépéseket tettünk Kecskeméten – mondta Sipos László. -  A kecskeméti önkormányzati, illetve az önkormányzattal kapcsolatban álló cégek is élenjárnak a megújuló energiák hasznosításában. Hiszen például a Termostar Kft egy faapríték erőmű létrehozását intézi, míg a BÁCSVÍZ már két éve használ napelemeket. A város több pontján, mint például a körzetemben, a Melinda parkban pedig mini napenergia állomásokkal oldottuk, oldjuk meg a közvilágítást.