Kecskemét fantasztikus sikert aratott Marosvásárhelyen

Vissza a címlapra
Kecskemét fantasztikus sikert aratott Marosvásárhelyen

Hatalmas sikert arattak a kecskemétiek Marosvásárhelyen. A kétnapos, tucatnyi kecskeméti program minden eleméről a legnagyobb elismeréssel és köszönettel nyilatkoztak az erdélyi szervezők. A közönség pedig minden alföldi fellépőt különleges szeretettel és óriási tapssal, a kiállításokat, a néptáncos bemutatókat és a gyermek játszóházi programokat érdeklődéssel, nagyszámú látogatóval, nézővel fogadták.

Szombaton este a Vásárhelyi Forgatag egyik fontos eseménye volt a Világtalálkozó, amelyen sok száz, szó szerint a világ minden tájáról érkező volt vásárhelyi bolyais diák vett részt. Az esti gálán köszöntőt mondott Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár is, a Kecskemét-Marosvásárhely Baráti Kör elnöke pedig átadta a hírös városi delegáció ajándékát Portik Vilmos főszervezőnek. A Bács-Kiskun megyei levéltár segítségével különleges anyagon és eljárással készült nyomaton a kecskeméti Városháza homlokzatának eredeti tervrajz képe, illetve az ott őrzött, 1596-os, eredeti Beszélő köntös leírás szerepel. Potápi Árpád államtitkár a város nem régen volt magyar polgármester jelöltjeivel, Soós Zoltánnal, Portik Vilmossal és Vass Leventével ellátogatott a Borudvarba is, ahol köszöntötte a kecskeméti egyetemi delegáció tagjait.

A kecskeméti csapat vasárnap reggel indult haza autóbuszokkal. Útközben megálltak Kalotaszeg központjában, Kőrösfőn is, ahol a Hegedűs zenekar tiszteletből eljátszotta a „Kőrösfői kertek alatt" kezdetű népdalt, majd még röviddel az akkor kezdődő kenyérszentelő református istentisztelet előtt, meglátogatták a híres templomot, amelynek tornyát Koós Károly tervezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Egymást érték a kecskeméti programok szombaton Marosvásárhelyen

Kecskeméti-marosvásárhelyi konzultációk a Vásárhelyi Forgatagban

Kecskeméti delegáció a Vásárhelyi Forgatagban


Potápi Árpád: újból meg kell erősíteni Marosvásárhelyt

Minden szempontból újból meg kell erősítenie a magyarságnak Marosvásárhelyt, kiemelten annak oktatási és kulturális intézményeit - jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy Marosvásárhelyen a Vásárhelyi Forgatag keretében megtartották a marosvásárhelyiek negyedik világtalálkozóját. Potápi Árpád fontosnak nevezte, hogy a Forgatag és a világtalálkozó megmozgatta az egész marosvásárhelyi civil szférát. Közölte: a magyar kormány szívesen támogatta a rendezvénysorozatot, és reményét fejezte ki, hogy ez elegendő lendületet ad ahhoz, hogy a Vásárhelyi Forgatagot ezután is megszervezzék. "A nemzetpolitikai államtitkárság csak a kovásza volt a Forgatagnak és a világtalálkozónak, hiszen olyan tettre kész emberekre volt szükség, akik ezt megálmodták" - mondta, utalva a helyi szervezőkre.

Úgy vélte, a rendezvény is megmutatta, hogy a marosvásárhelyi magyarság képes összefogni egy cél érdekében és közösen dolgozni. Hozzátette: ezt igazolta a júniusi romániai önkormányzati választás, amelyen a magyar jelölt ugyan nem nyert, de jól szerepelt, s ez reményt ad arra, hogy a marosvásárhelyi magyarok ne adják fel a politikai küzdelmet, legyenek felkészültek, és tegyenek meg minden, hogy a következő évtizedekben is jelentős tényezőnek bizonyuljon Marosvásárhely.

Kirsch Attila, a világtalálkozó főszervezője ünnepi beszédében kijelentette: Marosvásárhely ma azt üzeni, hogy világnézettől függetlenül vannak olyan közös értékek, amelyeket mindenkinek el kell fogadnia, és hűnek kell maradnia hozzájuk, ez jelenti ugyanis egy élhető értelmes jövő alapját Marosvásárhelyen. A főszervező arra biztatta a résztvevőket, hogy közös összefogással erősödjenek meg nemzeti közösségként.

Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője megköszönte a nemzetpolitikai államtitkárság támogatását, amelyet a rendezvénysorozat legnagyobb mecénásának nevezett.

Szombaton a Vásárhelyi Forgatag keretében szervezték meg a marosvásárhelyiek negyedik világtalálkozóját, amelyen - a szervezők közlése szerint - évente rendszerint mintegy 1500 ember vesz részt. Délután egy gálaműsort tartottak a Kultúrpalotában, amelyen Kecskemét városának küldöttsége is jelen volt, hiszen a Bács-Kiskun megyei város volt az idei Forgatag díszvendége.

(MTI)