Kecskemét demenciatudatos várossá kíván válni

Vissza a címlapra
Kecskemét demenciatudatos várossá kíván válni

Kecskemét Megyei Jogú Város közgyűlése a képviselők egyhangú támogatásával fogadta el 2019-ben a város Idősödési és Idősügyi Koncepcióját. Ebben a dokumentumban más fontos idősödési kérdések mellett az önkormányzat kinyilvánította, hogy Kecskemét a demenciával élő polgártársait befogadó közösséggé, demensbarát környezetet kialakító településsé kíván válni a közeljövőben. Olyan várossá, amely komplex, a különböző szakterületek képviselőinek szoros együttműködésén alapuló megoldásokat kínál a demenciával érintettek, a családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára is.

A fenti célok figyelembe vételével indult el városunkban a Kecskemét Demencia Akcióprogram (2020-2022) elnevezésű program Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Modus Alapítvány együttműködésében.

Első lépésként egy helyi demenciakutatásra került sor, amelynek célja az volt, hogy valós és hiteles képet lehessen kapni a demencia és a demenciagondozás aktuális helyzetéről, a rendelkezésre álló kapacitásokról, lehetőségekről, illetve a feltárt problémákról és fejlesztendő területekről. A kutatásba bevonásra kerültek a helyi egészségügyi és szociális ellátórendszer szakemberei, a demenciával élők családtagjai, illetve a helyi döntéshozók képviselői is. A kutatás eredményeként már meg is kezdődött Kecskeméten a demencia koordinátorok hálózatának kiépítése. Ezek olyan magasan képzett szakemberek, akik segítenek az érintetteknek és családtagjaiknak a személyre szabott tájékoztatásban, továbbá a rendelkezésre álló lehetőségek, kapacitások feltérképezésében. Közreműködésükkel és koordinációjukkal a beteg a személyes szükségleteihez illeszkedő gondozásban részesülhet. Kecskeméten - a megfelelő felkészítést követően - öt demencia koordinátor látja el a fenti feladatokat várhatóan 2021 januárjától az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának alkalmazásában.

A demencia koordinátori hálózat kiépítése és működtetése mellett az Akcióprogram további fontos eleme a korai diagnosztika hatékonyságának fejlesztése, a demens betegekkel foglalkozó szakemberek demenciaspecifikus képzése, a különböző korszerű digitális jóléti technikák elterjesztése és alkalmazása, a hozzátartozói önsegítői csoportok támogatása, illetve az általános lakossági figyelemfelhívó kampányok és prevenciós programok támogatása.

Az Akcióprogram további részleteiről az érdeklődök tájékoztatást kaphatnak a nemrégiben létrehozott Ginkonet Kecskemét Facebook oldalon (https://www.facebook.com/ginkonetkecskemet).