Kecskemét 2021. évi költségvetése: Kiemelkedő fejlesztések megvalósítása 2021-ben

Vissza a címlapra
Kecskemét 2021. évi költségvetése: Kiemelkedő fejlesztések megvalósítása 2021-ben

Kecskemét idei, 55.487 milliárd forint főösszegű költségvetésénak részleteit - mint korábban megírtuk - hétfőn ismertette Szemereyné Pataki Klaudia, a város polgármestere. A költségvetés részleteit az elmúlt napokban ismertettük hírportálunkon.

Kecskemét költségvetés-tervezetének elkészítésénél civil szervezetek, családok, helyi egyházak és vállalkozók, illetve a helyi Fidesz-KDNP, valamint az ellenzéki frakció képviselőivel is egyeztetett Szemereyné Pataki Klaudia. Hangsúlyozta, hogy valamennyi megfogalmazott igényt igyekezett figyelembe venni a költségvetés összeállításakor.

A polgármester úgy fogalmazott: a koronavírus okozta világjárvány miatt "vissza kellett venni Kecskeméten a korábbi évek lendületéből, de az elmúlt esztendők takarékos gazdálkodásának köszönhetően kisebb mértékben ugyan, de tovább fejlődhet a város". Valamint hozzátette azt is, hogy "minden olyan beruházást, amit elkezdtünk, folytatni kívánunk ebben az évben is, azaz nem áll le semmi." Az idei esztendőben 38, folyamatban lévő uniós beruházás kivitelezéséről gondoskodik az önkormányzat.

A Miniszterelnökség 2017. szeptember 25-i támogatói okirata alapján Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata „A Modern Városok Program részeként a kecskeméti Városháza felújításához kapcsolódó források biztosítása" elnevezésű projekt 5.192.661.700 Ft összegű támogatásban részesült. A megvalósítás érdekében a 1483/2019. (VIII.I.) Korm. határozat alapján bruttó 1.474.015 E Ft többletforrás biztosításáról született döntés, melynek 2021. évben történő biztosításáról szóló GF/JSZV/18/1 (2020) iktatószámú Támogatói Okirat módosítás 2020. január 30. napján aláírásra került.

A projekt keretében elkészült kiviteli tervek, valamint megvalósíthatósági tanulmány alapján, közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezési munkák 2019. március 17-én megkezdődtek. A kivitelezés során a teljes opcionális műszaki tartalom megrendelése a többletforrás biztosítása alapján megtörtént, ezzel együtt a támogatói okiratban foglalt fizikai befejezési határidő 2021. december 31. napjára módosult.

A műszaki szükségességből és a helyszíni örökségvédelmi egyeztetésekből adódóan saját forrás terhére pótmunkák elvégzése vált indokolttá, melynek költségét az önkormányzat saját forrásból biztosítja.

A Miniszterelnökség 2017. december 28. napján kelt támogatói okirata alapján Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Kecskemét és térsége humán infrastruktúrájának fejlesztése, német és angol nyelvű, műszaki és gazdasági területű szakgimnázium létrehozás" elnevezésű projektje összesen 4.999.768 E Ft összegű támogatásban részesült. A projekt keretében elkészült a jóváhagyási terv, az engedélyezési, valamint a kiviteli tervdokumentáció.

Kiemelt szerepet kap a 2021. évi fejlesztések során a Rudolf-kert, teljesen megújuló városrészként. A körülbelül tízhektáros területen huszonhárom épület található, ebből vannak jobb állapotúak, és vannak teljesen romosak. A beruházások során fontos, hogy a műemlékvédelmi előírásoknak maradéktalanul meg tudjanak felelni. Mindazonáltal szeretnénk, ha a Rudolf Kert a polgárok számára sokféleképpen használható terület lenne, ezért többféle funkciókkal látjuk majd el a területet: oktatási, szociális, vendéglátó, rendezvényterület, sport, kulturális és turisztikai funkciók.

A Rudolf-kert építészeti és közterületi fejlesztésre 1.242.639 E Ft, az épület és területfejlesztésre a Rudolf-laktanyában 540.418 E Ft, az új család és gyermekjóléti központ létrehozására 766.005 E Ft előirányzat került tervezésre a 2021. évi költségvetésben.

A Kecskeméti Katona József Gimnázium sportcsarnok építésére 257.472 E Ft-ot tartalmaz a tervezet.