A Kandahári-fogoly: Kalandos történetű repülő landolt Kecskeméten

Vissza a címlapra
A Kandahári-fogoly: Kalandos történetű repülő landolt Kecskeméten

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek Kecskemétre a Szentpétervári Repülőtérről a nagyjavított és üzemidő hosszabbításon átesett, korszerűsített Mi-24 Hind típusú harci helikopterek. A katonai forgószárnyasokat az Aviacon Zitotrans cég Iljusin IL-76TD szállítógépe hozta a kecskeméti légibázisra.

A szállítógép történetének érdekessége, hogy az RA 76842 számú négyhajtóműves IL-76-ost 1995 nyarán az afganisztáni Kandahar repülőterén - a tálibok akkor még létező légierejének egyik vadászgépe - a földre kényszerítette.

A gépet és a személyzetet foglyul ejtették, azonban, mivel további terveik is voltak velük, ezért egyrészt engedélyezték a szükséges karbantartási és állagmegóvási munkálatokat, másrészt a pilótákkal is jól bántak. Ők viszont a lazuló ellenőrzéseket kihasználva egy évvel később - az egyik próbaindítást követően - megszöktek a géppel együtt a fogságból.

Bátor és kalandos tettükért megkapták az Oroszország Hőse kitüntetést. A gép azóta is repül, sőt az elmúlt napokban Magyarországon is járt, hiszen rakterében hozta haza a Magyar Légierő helikoptereit.

A zord időjárás ellenére az orosz gép napi ingajáratban közlekedett Szentpétervár és Kecskemét között.

(Fotók és szöveg: Temesvári Péter)

Galéria (7 kép)

Összes kép letöltése