Kanadából érkeztek angoltanárok a református általános iskolába

Vissza a címlapra
Kanadából érkeztek angoltanárok a református általános iskolába

A Kecskeméti Református Általános Iskolában a két tanítási nyelvű képzés annyira felfejlődött az utóbbi években, hogy a megszaporodott óraszámot két teljes tanári állással tudja lefedni az intézmény. Ebben a tanévben kanadai pedagógusok is foglalkoznak a gyermekekkel. A Kanadából érkezett pedagógusok teljes értékű, 20-20 órában tanító tagjai a tantestületnek.

Szakmailag az újdonság az, hogy tantárgyak idegen nyelven való tanításába idén először lépnek be külföldi tanárok. Továbbra is viszik az angolt, mint idegen nyelvoktatást, de civilizáció, illetve testnevelés tárgyak idegen nyelven tanításába most először kapcsolódik be külföldi - fogalmazott dr. Szabó Ildikó, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója.

Alsó tagozaton csoportbontásban zajlik a testnevelés óra, így lehetőség nyílik arra is, hogy egymás óráit látogassák a magyar és a kanadai tanárok. Ilyenkor a módszertanról cserélnek tapasztalatokat.

Asleigh már öt éve tanít, szeret gyerekekkel, főként kicsikkel foglalkozni, és nagyon szeret utazni. Mivel magyar gyökerei vannak, ezért ez a lehetőség, hogy Kecskeméten tanítson, nagyon nagy örömmel töltötte el.

Asleigh O'Brien: "Azt tudom, hogy hol élt a nagypapám Budapesten. Még a dédnagymamám is ott lakott Kanadában, ahol ő; ugyanabban az utcában, csak egy másik házban. Azt is tudom, hogy az '56-os forradalom idején kerültek ki a nagyszülők és a dédnagymama. Magyarul nem tanultam, sajnos, de most, amíg Magyarországon leszek, meglátogatom azt a házat Pesten, ahol a nagypapám élt."

Matthew Izumsky apai ágon kárpátaljai származású. 17 éves kora óta foglalkozik gyerekekkel. Tanít, a testnevelésben is van jártassága, és korábban parti mentőként is dolgozott:

"Nagyon kellemesek a benyomásaim a református iskoláról, mindenki szeretettel fogadott és ez nagyon jó érzés. Kecskemét lenyűgöző város, csodaszép a központ, és nagyszerű, hogy minden könnyen elérhető. Ez nekem, egy kanadainak újdonság, hiszen ott nagyok a távolságok."

(szöveg: KTV / hiros.hu)