Ismerőse adatait diktálta be a rendőrnek

Vissza a címlapra
Ismerőse adatait diktálta be a rendőrnek

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség hamis vád és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki a vele szembeni közúti ellenőrzések során mindkét alkalommal egy rá erősen hasonlító ismerőse adatait diktálta be az intézkedő rendőröknek, ráadásul a szabálysértést elismerve, nevében a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló tájékoztatót is aláírta.

A vádirat szerint a kecskeméti nő 2020. március 30-án úgy közlekedett személygépkocsival Kiskunfélegyházán, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezett, továbbá a biztonsági öve sem volt bekapcsolva, amikor a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés céljából megállították. A vádlott az intézkedés során egy rá erősen hasonlító ismerősének személyi adatait és lakcímét adta meg a sajátja helyett.

A bediktált valótlan adatok alapján a járőrök a helyszínen kitöltöttek egy közigazgatási bírság kiszabásáról tájékoztatót, amellyel ezt az ismerőst 15.000.-Ft közigazgatási bírsággal sújtották, valamint vele szemben 3 közlekedési előéleti büntetőpontot is kiszabtak. A vádlott a szabálysértések elkövetését elismerte, a tájékoztatót az ismerős nevében aláírta és a készpénz átutalási megbízást is átvette a rendőröktől.

Ezt követően a vádlott - a járőrök nyomatékos felhívása ellenére - tovább folytatta a közlekedést, amikor egy óra múlva ismételten közúti ellenőrzés alá vonták. Ekkor ismét ugyanezen ismerőse személyi adatait diktálta be a rendőröknek. A járőröknek azonban a fényképes személynyilvántartás adatai alapján kételye támadt a vádlott tényleges személyazonosságát illetően, ezért előállították és felszólították, hogy adja meg valós személyi adatait. A nő még ekkor sem a saját, hanem unokatestvére adatait adta meg. Végül csak a rendőrök többszöri felhívására közölte valódi személyi adatait.

A vádlott azzal, hogy saját adatai helyett más létező személyek adatait adta meg a vele szemben intézkedő rendőröknek, két ismerősét is hamisan vádolta szabálysértés elkövetésével.

Az ügyészség a büntetett előéletű nőt hamis vád vétségével és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A szabadlábon lévő vádlott ügyében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.