Iskolai lovasoktatás a Hírös Lovardában

Vissza a címlapra

A Hírös Lovardában 2018. január 18-án fejeződött be a NEA-MA-17-M-1296 azonosító számú pályázat által támogatott iskolai lovasoktatás. A pályázat által 24 héten keresztül támogatott oktatás során 2017. április 10-től június 8-ig, illetve 2017. szeptember 11-től 2018. január 18-ig 4-4 osztály számára biztosítottak lovaskultúra oktatást, mely a mindennapos testnevelés keretén belül két összevont tanórát váltott ki.

A 2016/2017 tanév II. félévében 2 osztály érkezett a Kecskeméti Református Általános Iskolából és 2 osztály a Vásárhelyi Pál Általános Iskolából a Hírös Lovardába. A 2017/2018 tanév I. félévében pedig a Kecskeméti Református Általános Iskola négy 3. osztálya vett részt a foglalkozásokon.

A lovaglásnak számtalan jótékony hatása van, erősíti a vázizomzatot, növeli az izomerőt. Fejleszti a kondíciót és az állóképességet. Javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, fejleszti a testtudatot, a ritmusérzéket. Önfegyelemre szoktat. Azonnali visszajelzést ad aktuális lelki állapotunkról. Segíti az önismeret elmélyítését. Feszültségoldó hatású. Növeli a koncentrációs időt. Javítja a kognitív funkciók minőségét. Elősegíti a szociális készségek fejlődését, fejleszti a problémamegoldó képességet.

Az oktatás célja a magyar történelem, lovaskultúra, hagyományok megismertetése, a ló és lovaglás iránt az érdeklődés felkeltése, bizalom kiépítése a lóval, jármódok megismerése, helyes ülés, lépésben, ügetésben, vágtában, egyensúlyfejlesztés volt.

A foglalkozások hétfőtől csütörtökig, alkalmanként és osztályonként 90 percig tartottak. A gyermekek külön autóbusszal érkeztek. Minden osztály az első alkalommal a Lovardai Rendszabályokkal ismerkedett meg, valamint balesetvédelmi oktatásban részesültek a gyerekek. A szakemberek bemutatták a foglalkozáson a lovarda létesítményeit: az istállókat, a boxokat, a takarmánytárolókat, a jártatógépeket, a karámokat, a pályákat, a fedeles lovardákat. Valamint a póni iskolalovakat, melyekkel a következő hetekben találkoztak a gyerekek.

A tanulók elméleti és gyakorlati oktatásban részesültek: több csoportban történtek a foglalkozások. Megtanulták a lovakkal való szakszerű bánásmódot, majd - először „műlovon" - a lovakon való szabályos ülést. Képzett, tapasztalt lovasoktatók, edzők, lovaskultúra oktatók segítségével tanultak lovagolni futószáron különböző jármódokban. Végezetül mindkét félévben az utolsó alkalommal bemutató foglakozást tartottak a szülők részére, ahol a gyerekek megmutathatták a tudásukat.

A képgaléria fotói 2017. június 8-án készültek, amikor a Kecskeméti Református Általános Iskola 3. évfolyamos tanulói "vizsgáztak".