Ilonka nénit köszöntötték 95. születésnapján

Vissza a címlapra
Ilonka nénit köszöntötték 95. születésnapján

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötte Dr. Varga Ferencné hímző, népi iparművészt a Népi Iparművészeti Gyűjteményben a városvezetés nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Nemcsik Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője. A jeles napon természetesen az 1952-ben Ilonka néni által alapított Kecskeméti Hímző Szakkör tagjai is nagy számban megjelentek.

Az Endrődön született Ilonka néni a hímzést édesanyjától tanulta. Gyomán járt tanyasi iskolába, ahol tovább fejlesztette a tudását.

Kecskemétre 1950-ben került tanítóként, ahol a tanítás mellett a Magyar Nők Demokratikus Szövetségében (MNDSZ) kézimunkázott. Kecskeméten Pankovits Józsefné és dr. Nagy Györgyné Emi néni irányították a figyelmét az eredeti népi hímzések felé.

Az 1952-ben alakult Kecskeméti Hímző Szakkör már 1953-ban kiállítást rendezett. Ilonka néni az elsők között szerezte meg 1965-ben a szakkörvezetői képesítést és kisebb megszakításokkal 60 évig vezette a közösséget.

1982-től tagja a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületnek, 1996-ban népi iparművész, 2009-ben pedig a Népművészet Mestere lett. Az általa vezetett szakkör kétszeresen Kiváló Együttes, Nívó-díjjal kitüntetett, Kecskemét város legmagasabb kitüntetésével, a Katona-díjjal és a 2012-ben megkapott Hagyományőrző díjjal büszkélkedhet.

Ilonka néni örömmel fogadta születésnapján a jókívánságokat, az ajándékokat, és azt az emléklapot, melyben Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölte. Ellátta kézjegyével az önkormányzat Szépkorúak könyvét is. A szakkőr tagjai számtalan virágcsokorral, valamint egy kecskeméti suba hímzéssel díszített tortával köszöntötték szépkorú vezetőjüket.

(Az életrajzi adatok forrása Kriskó Jánosné Marika, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetőjének Ilonka nénivel korábban készített interjúja volt)