Hogyan választják ki Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkáját?

Vissza a címlapra
Hogyan választják ki Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkáját?

Két címet alapított néhány éve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. „Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje", valamint „Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája". A díjakat minden évben kiadják, de hogyan történik a kiválasztás?

A legeredményesebb pálinkafőzde nyilvánvalóan csak a Bács-Kiskun megyei kereskedelmi főzdék közül kerülhet ki. Azok közül, akik legalább 5 tétellel - vagy annál többel - beneveztek a keceli Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenyre. A zsűri azután egy-egy főzdénél az általa adott öt legnagyobb pontszámot adta össze, és így derült ki, hogy ki lesz a győztes.

A „Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája" cím győztesét viszont a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny díjátadóján - ezt idén 2017. november 11-én, szombaton tartották Kecelen - választották ki a versenyre szőlőpálinkával benevezett Bács-Kiskun megyei termelők közül. Idén hat ilyen pálinka vett részt a keceli versenyen. A tradíció az - és így volt ez idén is - hogy a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny díjátadóján részt vett közönség soraiból kérnek fel bírálókat. A kiválasztott 6 személy „vak bírálatban" vett részt, azaz csak számokkal voltak jelezve a pálinkák. A bírálók nem tudták azt, hogy éppen kinek a pálinkáját kóstolták.

A közönség soraiból kiválasztottak között idén egy személy - Dr. Bihari Katalin, a megyei kórház Neurológiai és Stroke Osztályának a főorvosa - volt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által felkért bíráló. Lenti fotónkon őt látják.

Mint korábban megírtuk, a kiskőrösi Mátyás Pálinkaház nyerte el mindkét kitüntető címet idén. Ők egyébként 2015-ben és 2016-ban is megkapták a Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája címet Irsai Olivér szőlőpálinkájukkal, azaz ebben az évben immár harmadszor nyerték el a díjat.

Galéria (49 kép)

Összes kép letöltése