Hiába lenne pénz, jelenleg nincs kivitelező a kecskeméti tűzoltóság megépítésére

Vissza a címlapra
Hiába lenne pénz, jelenleg nincs kivitelező a kecskeméti tűzoltóság megépítésére

Uniós pénzből épült volna új tűzoltósági épület Kecskeméten, de a katasztrófavédelem az ajánlati felhívást visszavonta. Az indoklásból az olvasható ki, hogy nem érkezett ajánlat az építésre - írta meg a napi.hu

Az épület a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a városi katasztrófavédelmi kirendeltségnek, továbbá a hivatásos tűzoltóságnak adott volna helyet és finanszírozónak az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) volt megjelölve. A kecskeméti épület hasznos alapterülete 5289 négyzetméter lenne.

Az ajánlatkérő azonban visszavonta a közbeszerzést. Azzal, hogy az ajánlattételi határidőt többször módosította (meghosszabbította), a módosításról írásban tájékoztatta az érdeklődő gazdasági szereplőket, azonban az utolsó határidő lejárta előtt a felhívást visszavonta.

Ezt egyébként a közbeszerzési törvény lehetővé teszi, a vonatkozó passzus így szól: "Az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívást az ajánlattételi, több szakaszból álló eljárás esetén a részvételi határidő lejártáig vonhatja vissza."

A napi.hu szerint az indoklásból arra lehet következtetni, hogy az utolsó ajánlattételi határidőre a lejártáig nem volt várható ajánlat beérkezése, ezért a katasztrófavédelem visszavonta a tendert.

Sajtóinformációk szerint Kecskeméten összesen kilenc cég érdeklődött, de végül nem adtak be pályázatot.


A helyzetet egyébként jócskán bonyolítja, hogy Mukics Dániel, tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Hírösvénynek idén júniusban nyilatkozott. Az „Ősszel kezdődik az új kecskeméti tűzoltólaktanya építése" címet kapott írásban a következőket mondta:

"A laktanya építési engedélyét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018 júniusában kapta meg. A projekt műszaki tartalmának véglegesítése után, 2018 decemberében készültek el a kiviteli tervek. Az épület kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás pedig 2019 áprilisában indult meg. Hangsúlyozta: a tervek és a helyszín nem változott. Az építés megkezdésének időpontja egyelőre még nincs meg, tekintettel arra, hogy a közbeszerzés lezárását követően várhatóan forrásemelésre lesz szükség. Ezt követően kerülhet sor a munkaterület átadására. A kivitelezés megkezdése mindezek alapján legkorábban idén őszre várható."


FRISSÍTÉS:

Ckkünk megjelenését követően a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a következő szöveg megjelentetését kérte:

"A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azért vonta vissza az említett közbeszerzési eljárást, mert túl sok kiegészítő tájékoztató kérés érkezett azzal kapcsolatban. A visszavonásról az érdeklődő gazdasági szereplőket is tájékoztattuk. A katasztrófavédelem a kiegészítő kérdések és az azokra adott válaszok figyelembe vételével a műszaki tartalmat egységesíti, átdolgozza, majd ezt követően, várhatóan még augusztusban új közbeszerzési eljárást ír ki."