Hét repülőtér irányító rendszerét modernizálják

Vissza a címlapra
Hét repülőtér irányító rendszerét modernizálják

Az érintett repterek: Kecskemét, Békéscsaba, Debrecen, Győr-Pér, Nyíregyháza, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged, Szolnok.

Önálló pályázóként a HungaroControl közel 700 ezer euró értékben nyert pályázati támogatást az „Implementation of PBN procedures in Hungary" (PBN4HU) elnevezésű projekt megvalósításához. A projekt keretében hét polgári és három katonai repülőtéren valósulhat meg a teljesítményalapú eljárások megtervezése, a Performance Based Navigation (PBN). Az eljárás révén lehetővé válik a műholdas megközelítés, a projekt további részeként pedig egy nemzeti GNSS (GPS - az amerikai, Galileo -az európai és a GLONASS - az orosz műholdas rendszer) jelmérő és -feldolgozó hálózatának kiépítése is - olvaható az irányítószolgálat közleményében.

A tervezett feladat elvégzése a HungaroControl Zrt. több osztályát is érinti. Az eljárástervezők, a pénzügyi, jogi és műszaki fejlesztési szakemberek mátrixstruktúrában fognak együttműködni annak érdekében, hogy a projekt két és féléves időtartama alatt megtervezzék és publikálják a műholdas navigációs eljárásokat az érintett repülőtereken (Békéscsaba, Debrecen, Győr-Pér, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged, Szolnok), valamit beüzemeljék a monitorrendszert. A megvalósítás határideje 2020 márciusa.

A projektben foglalt célok elérése a Társaság számára presztízsértékű az Európában megvalósult GNSS-alapú eljárások tekintetében, folytatódik a közlemény. A megvalósult munka révén Franciaországgal (a kontinensünk ilyen tekintetben legfejlettebb országával) egyenrangú sűrűségben lesznek PBN-eljárások Magyarország területén. A nemzeti GNSS- jelmérő és -feldolgozó hálózat kiépítésével és üzemeltetésével pedig a HungaroControl olyan képesség birtokába jut, amely a GNSS-interferenciák elemzése területén egyre fontosabbá válik. Hosszú távon a közeli országok hasonló hálózataira tekintettel (pl. Blue MED FAB) további szinergiák kiaknázása is lehetségessé válhat.

Több, informális és kétoldalú egyeztetés után november 8-án került sor a PBN4HU projekt hivatalos projektindító eseményére. A rendezvényen a HungaroControl munkatársai mellett részt vettek többek között Astrid Mechel, az INEA projekthez rendelt brüsszeli kapcsolattartó, Dér Erika, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Főosztály Légügyi Osztályának osztályvezetője, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) és a Honvédelmi Minisztérium képviselői. Jelen voltak továbbá a fejlesztésben érintett vidéki repülőterek delegáltjai, a GNSS jelmonitorozásban már tapasztalattal rendelkező nemzetközi szakemberek, valamint a BME Általános és Felsőgeodéziai Tanszékének vezető kutatói, akik a monitorrendszer üzemeltetésében szerzett jártasságukkal tudnak hozzájárulni a projekt sikeréhez.

A projektindító megbeszélésen elsőként a brüsszeli kapcsolattartó ismertette a támogatás pénzügyi hátterét, majd a HungaroControl projektvezetője vázolta a feladatok tervezett ütemezését és a gyakorlati megvalósítás részleteit. Ezt követte az érintett szakértők technikai jellegű egyeztetése a további kérdésekről.

(iho.hu)