Hazaszállnak a füstkarikák

Vissza a címlapra
Hazaszállnak a füstkarikák

Ezzel a címmel rendeznek az 1956. október 23-ai forradalom emlékére ünepi műsort 2018. október 22-én, hétfőn 17 órai kezdettel a Hírös Város Turisztikai Központban.

Sáfár Lajos, egy budapesti fiatalember 1956 októberében, alig 18 évesen, barátaival felszállt egy teherautóra, akkor még nem sejtve, hogy életre szóló döntést hozott. Meg sem állt Franciaországig. Szülei egy teljes évig nem hallottak felőle.

Nem volt hős, hacsak azért nem, mert az amnesztia idején hazajött, hazakergette a honvágy. Levelezése tanúskodik arról, hogy ez a honvágy erősebb volt még annál is, hogy átgondolta volna, milyen életet engedélyez neki a jövőben a politikai rendszer. Neki is voltak álmai, nagy tervei. Ahogy újra Budapestre ért, egy életre szétfoszlott minden. Nagy árat fizetett azért a négy évért. De gyökér nélkül idegenként külföldön százszor rosszabb lett volna.

Leveleit őrzi a család. Ezekből a levelekből válogatták az est gerincét. Lánya, Sáfár Mónika és unokája, Mukli Franciska az est szereplői így is emlékeznek az apára, a nagypapára és 1956 hétköznapi hőseire, akiknek a szívükben dobogott Magyarország...

Közreműködnek:

Sáfár Mónika, Jászai Mari-díjas színművész

Kiss Zoltán, Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett színművész, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kulturális nagykövete címet elnyert

Kiss Kata énekes

Koltai Nagy Balázs színművész

Zongorázik: Mukli Franciska

Hegedül: Tóth Ádám

Dramaturg: Tóth Kata

Támogatói jegyek 1.000 forintos egységáron a Hírös Város Turisztikai Központban keddtől péntekig 13-tól 17 óráig válthatók.

Az est a Nívót Produkció, Kecskeméti Megyei Jogú Város, a kecskeméti Katona József Színház, a Hírös Város Turisztikai Központ és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület együttműködésével valósul meg.