Határtalanul! Tanulmányi kiránduláson vettek részt a Piarista Iskola hetedikes diákjai a Felvidéken

Vissza a címlapra
Határtalanul! Tanulmányi kiránduláson vettek részt a Piarista Iskola hetedikes diákjai a Felvidéken

A négynapos kirándulásra hosszas előkészítő folyamat után került sor. Igyekeztek mindent úgy szervezni, hogy diákjaik a lehető legjobban érezzék magukat.

Még hónapokkal ezelőtt felvették a kapcsolatot az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskolával, és közös programot terveztek az ottani diákokkal. Megérkezve hozzájuk rövid ismerkedésre került sor, mely után közösen magyar népdalokat énekeltek, majd prezentációkat, bemutatkozásokat hallhattak a házigazda és a vendég diákoktól településükről, iskolájukról. Megismertették az ipolysági magyar diákokat a nálunk nagyon népszerű oktatássegítő alkalmazással, a Kahoot!-tal, és játszottak is közösen . A Felvidéken rengeteg érdekességgel, történelmi helyszínnel, magyar írókkal, költőkkel, az ő életük fontos helyszíneivel találkoztak a négy nap során. Az előkészítő foglakozásokon megszerzett elméleti tudást pedig megismerő, felismerő, megtapasztaló ismeretszerzéssel tették teljessé diákjaik.

Eljutottak a Koháry család ősi várába, Fülekre, látták és bejárták Kassa nevezetességeit, énekeltek a Szent Erzsébet-dómban. Sétáltak a zólyomi és késmárki vár falai között, látták és érezték, ahogy azokat lépcsőket Balassi Bálint vagy a Thököly család tagjai koptatták. Megérezhettek egy keveset Mikszáth, Madách, Petőfi gyerekkorából, életéből. Az Arany János-emlékév kapcsán felkeresték Alsósztregován a Madách-kúriát, ahol felidézték Arany és Madách barátságát. Történelmünk és irodalmunk nagyjairól koszorúzással és imádsággal is megemlékeztek.

Megismerték Lőcsét, Jókai ismert regényének a helyszínét, és leereszkedtek a dobsinai jégbarlangba. Siklóval és lanovkával felmentek a Tátra csúcsai közé, és sétáltak a Csorba-tó körül a jó hegyi levegőn is.