Hársfát ültettek az országfásítási program kezdetén Kecskeméten

Vissza a címlapra
Hársfát ültettek az országfásítási program kezdetén Kecskeméten

A mostani jelképes faültetéssel szeretnénk ráirányítani a közvélemény figyelmét a hazánkban zajló erdősítésre, amellyel párhuzamosan jelentős energiát fordítunk a meglévő erdők minőségi fenntartására is. A Kormány, az agrártárca és az önkormányzatok számára egyaránt fontos az ország környezeti állapota, amelyben meghatározó szerepe van a fáknak, az erdőknek. Bács-Kiskun megyében összesen mintegy 40 hektárnyi terülten valósul meg a program - hangsúlyozta Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár Kecskeméten, az Országfásítási Programon.

2019. novmber 6-án, szerdán délután egy hársfát ültettek el jelképesen a Vasútkertben, amelyet a KEFAG Zrt. adott Kecskemétnek. A faültetésen részt vett Kis Miklós Zsolton kívül Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott, Salacz László országgyűlési képviselő, Falu György Kecskemét alpolgármestere és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy az Agrárminisztérium idén olyan fásítási programot indított, melynek célja, hogy olyan ösztönző támogatási és jogi környezet alakuljon ki, ami önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudja az ország fával borított területeinek nagyságát. Kiemelten fontos az összefogás, hiszen az erdőgazdálkodás szerepe jelentős a klímaváltozás során. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Az agártárca államtitkára elmondta, hogy a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A kivitelezés 2019. november elején kezdődik és 2020 áprilisáig tart.

A Vidékfejlesztési Program keretében 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal tudjuk segíteni az erdőgazdálkodást, melyek között külön figyelmet érdemel a 40 milliárd forintos erdősítés pályázati felhívás. A nemrég módosított pályázatban jelentősen megemeltük az erdőtelepítésekre adható támogatások összegét, amire a gazdálkodók mellett a települések is jogosultak lehetnek. Ennek értelmében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130%-kal több forrást vehetnek igénybe Az Agárminisztérium tervei szerint az erdőterületek fejlesztésére és az erdők életképességének javítására irányuló beruházásoknak köszönhetően összességében 20.000 hektár erdő, illetve 5.000 hektár ipari célú fás szárú ültetvény telepítésére kerül sor - hívta fel a figyelmet.

Kis Miklós bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást hirdet az agrártárca az önkormányzatok és civil szervezetek számára. Az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló program keretében az egyes vidéki önkormányzatok, egyesületek számára is lehetőség nyílik kisebb léptékű, települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás igénylésére.

Falu György alpolgármester kitért rá, hogy jelentős társadalmi előrelépés az az együttműködés, amelynek keretében az Országos Fásítási Program elindulhatott, a mai nappal immár Kecskeméten is. Közös ügyünk érdekében a fásítás több szálon zajlik, hiszen hasonló kezdeményezések vannak szerte a városban. Azt tartja a népi bölcsesség: diófát nem magának, hanem az unokájának ültet az ember. A fásítási program sem rólunk szól, nem nekünk készült, hanem gyermekeink és unokáink érdekeit tartja szem előtt.

(AM Sajtóiroda / Fotó: hiros.hu)