Három napig Kecskeméten látható a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

Vissza a címlapra
Három napig Kecskeméten látható a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban" című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata is elkészült. Az e célra átalakított „Arany 200 busz" július 10-től járja az országot, előreláthatóan 2018. június végéig. Kecskeméten 2017. szeptember 26-27-28-án tartózkodik az ARANY 200 BUSZ.

Az elmúlt nyári időszakban elsősorban kulturális rendezvényeken, fesztiválokon volt jelen a rendhagyó kiállítás. 2017 őszén és 2018 tavaszán elsősorban a magyarországi és a határon túli területek iskolái, könyvtárai, művelődési házai és múzeumai igényelték az Arany 200 buszt, számos településen a helyi évfordulós rendezvényekhez kapcsolódóan.

Kecskemétre a KKMM Katona József Emlékház szervezésében érkezik az interaktív mozgó kiállítás.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére éppúgy lehetőséget nyújtanak, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.)

A busz mellett a látogatóknak alkalmuk lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. A kiállítás látogatása, a kérhető tárlatvezetés és foglalkozás ingyenes.

Kecskeméten 2017. szeptember 26-27-28-án tartózkodik az ARANY 200 BUSZ, a Katona József Emlékház mellett. Látogatási lehetőség a tervek szerint: naponta 8 - 18 óráig. Az utolsó napon, 28-án, más helyszíneken (iskolák udvaraiban) is látható lesz a mozgó kiállítás.

Galéria (9 kép)

Összes kép letöltése