Három megyében szedte áldozatait egy nagykőrösi sorozatcsaló

Vissza a címlapra
Három megyében szedte áldozatait egy nagykőrösi sorozatcsaló

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2018 júliusától 2021 januárjáig húsz ismerősétől úgy csalt ki pénzt, hogy külföldi autók behozatala kapcsán ígért „kiváló" befektetési lehetőségeket. A vádlott a sértetteknek összesen több mint 62 millió forint kárt okozott, ami nem térült meg.

A vádirat szerint a nagykőrösi férfi 2018 júliusa és 2021 januárja között Kecskeméten, Nagykőrösön, Szolnokon és a környező településeken felkereste az ismerőseit. Kedvező befektetési lehetőséget ajánlott nekik, ami abban állt, hogy külföldön jó áron gépjárművet fog vásárolni és behozatja Magyarországra. Itthon a forgalomba helyezés után magasabb áron fogja eladni az autókat, a nyereséget pedig a kölcsönkapott összegek visszaadásán kívül meg is osztja az ismerősökkel.

A vádlott ehhez különböző pénzösszegeket kért kölcsön rövid időre a sértettektől. A legkisebb kölcsön 500.000 forint, a legmagasabb pedig 12 millió forint volt. Valójában azonban szó sem volt befektetésekről: a vádlott el volt adósodva és a kölcsönkapott összegeket a tartozásai kifizetésére fordította. A csaló már a kölcsönkérések időpontjában tudta, hogy nem fogja visszafizetni a kapott pénzösszegeket a becsapott ismerősöknek.

A vádlott ezzel a módszerrel húsz sértettet károsított meg, akiknek összesen több mint 62 millió forint kárt okozott. A sértettek túlnyomó többsége kérte az okozott kár megtérítését.

Egy esetben a vádlott a kölcsön fedezeteként egy személyautót is felajánlott azzal, hogy ha nem fizet, a sértett másnap viheti a kocsit. Erről adásvételi szerződést is kötöttek. Valójában azonban a fedezetként „adott" autó nem volt a vádlott tulajdonában, így a valótlan szerződés is a sértett megtévesztését szolgálta.

A vádlott letartóztatásban van, őt a járási ügyészség 20 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség