Hamupipőke táncoló cipellői - Komlós József JR színházi kritikája

Vissza a címlapra
Hamupipőke táncoló cipellői - Komlós József JR színházi kritikája

Habár már tavaly októberben megtartották a premierjét - a járványügyi korlátozások és bezárások miatt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban színre vitt Hamupipőke mese-balett előadásai is napjaink családi programjaként vannak műsoron a nagyszínházban. (A fotón a Hamupipőke szereplői és alkotói az előadást megtekintő gyerekek egy csoportjával és kísérőikkel a színpadi díszletek között).

Sok jót hallottam a Hamupipőkéről, és a Kecskemét City Balett korábbi sikeres produkcióinak fényében mindenféleképpen meg szerettem volna nézni a „mese-balettként" beharangozott - de generációkon átívelő látványos produkciót. Mert ez a darab, noha természetszerűleg elsősorban a gyermekeket célozza meg, a koreográfus-rendező: Barta Dóra szándékai szerint családi programként került színre, mely a kicsinyek mellett a felnőttek számára is teljes értékű kikapcsolódást kínál.

Megtekintve az előadást: ez így is lett. Azt gondolom, hogy a kicsikhez is színvonalasan és olyan produkciókkal kell közelíteni a színházat, melyet nem csak be tudnak fogadni, és amely nem csak leköti őket, de önmagában is tökéletes színházi élményt kínál - annak minden szegmensében. Az igényesség ott van a gyermekekben is, és ha a színházban is ezt kapják meg, úgy gondolom, hogy egy életre elköteleződhetnek az igényes színházi kultúra és kulturálódás mellett.

Ennek szellemében a kecskeméti Hamupipőkében nincs semmi olcsiság, semmi gügyögés, semmi gagyizás - van viszont egy olyan magas színvonal, mely méltán jellemzi a teátrum évszázados hírnevét és nívóját.

h1120Download.aspx-1831.jpg

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Már maga a balett kiállítása is nagyon igényes: Márton Richárd jelmezei nemcsak szépek, és egyes esetekben a baletthez illően szinte légiesen könnyedek - de már önmagukban is remekül jellemzik a szereplők karakterét és habitusát; Rákay Tamás díszlete pedig áttörtségével és könnyedségével kínál kiváló játszóteret és idomul a baletthez.

A főszerepben a Hamupipőkét táncoló Tokai Ritát látjuk, aki légies és kedves jelenségként van jelen a színpadon - sok humorral megformált ellentétpárjai pedig a gonosz és egymással is állandóan civakodó mostohatestvéreket alakító Nagy Nikolett és Szőllősi Krisztina: utóbbi a darab társkoreográfusaként is részt vett a produkció létrehozásában.

Ahogyan Hamupipőke, valamint az anyát táncoló Bakonyi Jusztina, az apát megformáló Szóka Roland, a Herceget alakító Földesi Milán, és a Tündér szerepében Hoffmann Luca is a lírai vonulatot - a Gonosz Mostohaként Varga Lotti pedig a drámai szigort jeleníti meg; a két mostohatestvér mellett Kapitányként Raj Martin, na meg a három kisegér: Gömöri Lara, Emanuele Co, Lajter Eszter, valamint udvari vendégként és inasként Pavleszek László és Szigethy Norbert alakítása a humort és a nevetést hozza a darabba.

A Barta Dóra által összeállított, a darab mondanivalójához és szellemiségéhez finoman illesztett klasszikus hatású zenét ugyanis mai popdalok és ritmusok dinamizálják - és éles kontrasztot húzva visznek rengeteg vidámságot az előadásba. E balett nagy erőssége - esztétikai szépsége és kifejező ereje mellett ugyanis az a temérdek humor, ami átjárja a rendezést, és végig megkönnyíti a komoly vagy szomorú részletek befogadását is.

g1021Download.aspx.jpg

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Cseke Péter törekvése, hogy közel vigye a kisebbekhez is a színház varázsát; elkötelezettségét pedig nemcsak MMA akadémiai székfoglaló tanulmányában fejtette ki, de a gyakorlatban is mindent megtesz azért, hogy a gyerekeket egész életre szóló színházi élményekkel ajándékozzák meg társulatával. Mióta igazgatóként átvette a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vezetését, számos emlékezetes és hatalmas sikerű gyermek-előadást vittek színre direktorsága alatt - és a színház balett tagozataként a Kecskemét City Balett és Barta Dóra rendező-koreográfus új alkotása is remekül illeszkedik ebbe a kimagasló értékű sorozatba.

Reméljük, hogy a Hamupipőke, melyet a teltházas kis közönség kitörő örömmel fogadott, és őszinte átéléssel reagált le az előadás egész időtartama alatt, még sokáig műsoron lesz és nagyon sok aprósághoz és sok felnőtthöz is eljut - hiszen ez a színes és igényes kiállítású mese-balett felnőttként megtekintve is érdekes és leköti a figyelmet.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szívvel ajánlom, akár családi programként is - a következő előadásra éppen a Mikulásvárás varázsában: december 5-én, vasárnap 15 órakor kerül majd sor a nagyszínház gyönyörű kulisszái között.

Komlós József JR