Gidófalván szűrtek a kecskeméti orvosok

Vissza a címlapra
Gidófalván szűrtek a kecskeméti orvosok

Szeptember 4-én indult Gidófalva községben az az ingyenes egészségügyi szűrőprogram, amely Kovászna megyei és Bács-Kiskun megyei együttműködés keretében jött létre.

„Kovászna Megye Tanácsa azzal a céllal indította ingyenes szűrőprogramjait, hogy a romániai rossz egészségügyi rendszer hiányosságát valamelyest pótolja, az elmúlt évek tapasztalata pedig egyértelműen megmutatta, milyen nagy szükség van az ilyen programokra. A hazai egészségügyi ellátás nagy gondokkal küszködik, a háziorvosi rendszer akadozik, megelőzésre alig van keret, holott életmentő lehet, mint az többször kiderült a szűréseken. Jász-Nagykun-Szolnok testvérmegyével és Bács-Kiskun partnermegyével közösen indítottuk a szűrőprogramokat, nyáron a szolnokiak voltak, most a kecskemétieket várjuk" - tájékoztatott az eseményről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Szeptember 4-8. között, naponta 9-16 óra között a gidófalvi Czetz János Általános Iskolában belgyógyászati, bőrgyógyászati, EKG, fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, gyerekgyógyászati, ideggyógyászati, kardiológiai, nőgyógyászati, sebészeti, tüdőgyógyászati, laborvizsgálatokat, valamint EKG- és ultrahang vizsgálatot végeztek a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosai és asszisztensei Gidófalva, Étfalvazoltán, Angyalos és Fotosmartonos lakói számára. A program szakmai partnere a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház.

Öt nap alatt összesen 959 emberen 3267 vizsgálatot végeztek intézményünk orvosai. A szűrés során 469 esetben, a beteg által korábban nem ismert diagnózissal végződött a vizsgálat.

A kecskeméti megyei kórház orvosai és asszisztensei már 11. éve végeznek szűrővizsgálatot Székelyföldön. Tavasszal a Hargita megyei településeket, ősszel pedig a Kovászna megyeieket keresték fel.

„Mi ide mindig hazajövünk. Ez alkalommal 14 orvos, 4 asszisztens és informatikusok dolgoztak a héten Gidófalván, mely utóbbiaknak köszönhetően a családorvosok megkapják a vizsgálatok eredményeit. Lehetőség volt belgyógyászati, bőrgyógyászati, EKG, fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, gyerekgyógyászati, ideggyógyászati, kardiológiai, nőgyógyászati, sebészeti, tüdőgyógyászati, valamint teljes laborvizsgálatra, EKG és ultrahang vizsgálatra is" - fogalmazott dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója.

A gidófalvi önkormányzat és a helyiek nevében Berde József polgármester mondott köszönetet az orvos-csoportnak, akik türelmesen és figyelmesen viszonyultak minden beteghez.

Galéria (8 kép)

Összes kép letöltése