Gazdaságvédelmi intézkedések és támogatások a kormányzat, a Kecskeméti Önkormányzat és az iparkamara részéről

Vissza a címlapra
Gazdaságvédelmi intézkedések és támogatások a kormányzat, a Kecskeméti Önkormányzat és az iparkamara részéről

Gazdaságvédelmi és munkahelymegőrzési intézkedésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatót tartottak 2020. május 18-án, hétfőn, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete előtti parkban. A sajtótájékoztató résztvevői voltak: Gaál József, Kecskemét MJV alpolgármestere, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kurdi Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, és Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét igazgatója, az MSZÉSZ Dél-alföldi régióvezetője.

Mint elhangzott, az eddigi eredményeket a határozott és szigorú intézkedéseknek, az összefogásnak és a Kecskeméten és a megyében élők fegyelmezettségének köszönhetjük.

Az a legfontosabb, hogy a gazdaság minél több területe mielőbb újra induljon, biztosítva ezzel a vállalkozások működését, a munkahelyeket. Ehhez szükség van a vállalkozások kreativitása mellett a további külső segítségre is.

Kurdi Viktor beszámolt arról, hogy a következő támogatási formák érhetők el jelenleg a kamarán keresztül:

- a jogalkotás terén a vállalkozások által megfogalmazott vélemények, javaslatok koordinált továbbítása a kormányzatnak

- krízismenedzsment információk, tanácsadás a bkmkik.hu oldalon

• Témában keletkezett minden információ összegyűjtve a „Koronavírus" oldalon a kamara honlapján

• Kamara „DIGITÁLIS TUDÁSTÁRAT"

• „Üzleti túlélőcsomag"

• E-learning - beszállítói ismeretek (Vállalkozói mentorprogram)

- A Család- és KarrierPont projekt keretében online tanácsadást biztosított pénzügyi, jogi, HR, álláskeresés, életvezetés, lelki problémák és szenvedélybetegségek területén

- Finanszírozás: Széchenyi-hitel 4 új eleme: MNB „NHP Hajrá program" finanszírozás;  0,1 - 0,2 - 0,5% kamat

• Folyószámla - Munkahelymegtartó - Likviditási - Fejlesztési

Gaál József arról számolt be, hogy Kecskemét minden lehetséges területen támogatta és támogatja jelenleg is a vállalkozásokat. Csak néhány ezek közül:

- Üzlethelyiségek, piaci üzlet és asztalbérlők számára bérleti díj kedvezmény

- Térítésmentes kiszállítási szolgáltatás a Piac és Intézményfenntartó szervezésében a rászorulók részére.

- AIPA online segélyvonalat működtet

- Kecskemét Városi Alapkezelő válságra kidolgozott forráslehetőségei:

• Munkahelyvédelmi program - max.200.000 €-nak megfelelő, 2,5-3,5% kamat, egyszerű ügyintézés, 1 Mrd Ft keret

• Válságkezelő tőkeprogram - max-800.000€-nak megfelelő, 2,5-4,5% kamat, 3 Mrd Ft keret

- Veszélyalap létrehozása, célja a munkájukat elvesztők segítése. Polgármester és alpolgármesterek összesen 1.200.000 Ft-tal hozták létre magán hozzájárulásból. Városi Szociális közalapítvány kezeli, bárki támogathatja.

Juszkó Anita úgy fogalmazott, fontos volt, hogy kivárjanak és kihasználják az állami és az önkormányzati lehetőségeket. Mint mondta, mostanra a legtöbb szálloda limitált szolgáltatással ugyan, de működik. A járulékkedvezmény kihasználásához a Four Points by Sheraton Kecskemét négy órában foglalkoztatja a dolgozókat. Információi szerint elbocsátások helyett a legtöbb szálloda ezt a megoldást választotta, és a bértámogatást is megpályázták. Úgy látja, legkorábban pünkösdkor jelentkeznek majd nagyobb létszámmal a vendégek, az igazi felfutás pedig csak őszre várható.

A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek abban, hogy a gazdaságban a következő hónapokban ez várható:

- Enyhíteni tudta a kormányzat a korlátozásokat, de a járvány veszély továbbra is fennáll. Elsősorban az egészségvédelmi rendszabályok betartása fontos, hogy meg tudjuk tartani a kedvező járványhelyzetet.

- A gazdaság számára nagyon jó hír, hogy az üzletek, vendéglátóhelyek, szállodák e héttől normál üzemmódban működhetnek. Ez sok ezer munkahely megtartását biztosítja.

A kereskedelmi és iparkamara jelzi a kormányzat felé, hogy a gazdaságvédő intézkedéseket még valószínűleg hosszabb ideig fenn kell tartani. A gazdaság több területének visszaállása még hosszabb időt vehet igénybe, az egyes szektorok különböző fázisban állhatnak vissza.

Így például az autóipar most nehéz helyzetben van, és azt nem tudni ez meddig tart. Vannak ugyanakkor olyan iparágak, ahol még tart a lendület és nem kellett igénybe venni a rövidített munkaidős támogatást. Azonban látszik, hogy a második félévben ott is csökkenés következhet be, amit várhatóan nem tud majd saját erőből kompenzálni több vállalkozás.

Az eltérő hullámhosszú és amplitúdójú konjunkturális ritmus eredőjeként azért arra számít a kamara, hogy az ipar, kereskedelem és a gazdaság többi ágánál átlag 20-30%-os árbevétel kiesés lehetséges 2020-ban. Felméréseik és a beérkezett jelzések szerint viszont hazánkban 2021-re a cégek döntő részénél visszaállhat a normál üzletmenet. Ami azonban nagyban függ majd attól, hogyan alakul világszinten is a járványhelyzet, a turizmusnál pedig az lesz a meghatározó, hogy mikor nyílhatnak meg újra a határok.

Galéria (8 kép)

Összes kép letöltése