Gazdaságtudományi Kar alakult a Neumann János Egyetemen

Vissza a címlapra
Gazdaságtudományi Kar alakult a Neumann János Egyetemen

Kecskemét a gazdasági felsőoktatásban is az élre tör. Az első két év tapasztalataira építve ugyanis nagyobb sebességre kapcsolt a Kecskeméti Neumann János Egyetem közgazdászképzése, megalakult az egyetem Gazdaságtudományi Kara, amely 2018-tól kezdve - épülő „csoda-campus"-án - már három alapszakkal jelentkezik és két új, nemzetközi irányultságú mesterszak indítását tervezi.

A Neumann János Egyetem a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodó képzéseivel és az ennek megfelelő kereteket adó hipermodern épületkomplexummal komoly versenyt támaszt az ország jelenleg legnépszerűbb felsőoktatási szakterületén működő egyetemeknek. A gazdaságtudományi képzésben ugyanis sem a kereslet (a meghirdetett álláshelyek száma) sem a kínálat (több mint 30 helyen folyik közgazdász képzés az országban) nem csökken. A piaci felfutás a felvi.hu adatai szerint 2013 óta tart, jelenleg minden ötödik egyetemre jelentkező diák a közgazdaságtan valamelyik ágában szeretne diplomát szerezni. Nemcsak a jelentkezői létszámok bővülnek, hanem a közgazdász végzettséggel rendelkezők munkaerő piaci lehetőségei is: a legnagyobb álláskereső portálokon meghirdetett álláshelyek alapján egyre nagyobb az igény a helyi adottságokat ismerő pénzügyes, számviteles, menedzsment és nemzetközi ügyekben jártas fiatal diplomások iránt.

A kecskeméti Gazdaságtudományi Kar oktatói gárdája idén ősszel több, mint 30, eddig a fővárosban tanító, tudományos fokozattal rendelkező fővel bővült. Ez egybeesett az utóbbi évek egyik legjelentősebb felsőoktatási beruházásának, az új kecskeméti Campus megépítésének kezdetével. A most belépő hallgatók diplomájának értékét a végzéskor az egyetem akkori megítélése határozza majd meg, ebben a versenyben pedig a mostani szellemi és tárgyi beruházásai révén a NJE előkelő helyről indul, és jó eséllyel kerülhet a legnagyobb öt hazai képzőhely közé. Nemcsak a régióban válhat a gazdálkodástudományi képzések centrumává, hanem erős versenytársa lehet centrális földrajzi helyzete, szellemi potenciálja és pénzügyi lehetőségei miatt a hagyományos képzőhelyeknek.

A NJE változatlanul a vállalati szférával való szoros együttműködésre alapított képzéseit kívánja fejleszteni, megtartva a duális képzésben megszerzett országos ranghelyét. A duális képzés mögött olyan cégek állnak, mint a Mercedes-Benz, a Knorr-Bremse, az Univer, a Phoenix-Mecano, a Hilti, vagy - a pénzügyi szakok számára nyilván kiváló referenciát jelentő - MNB. A partnercégek kifejezetten el is várják az egyetemtől a gazdasági képzések erősítését. A többnyire költségtérítéses közgazdász képzésekhez a kecskeméti Gazdaságtudományi Karon elérhető ECO Ösztöndíjprogram előre kiszámítható finanszírozást biztosít, ami jelentősen mérsékli a továbbtanulás miatt a családokra rakódó terheket. A PADMA által támogatott páratlan hallgatói ösztöndíjrendszer azt a célt szolgálja, hogy a három régió Pest megye, az észak-alföldi és dél-alföldi régió - metszéspontjában kiépülő új képzési központ helyben képezze a régióban később elhelyezkedő közgazdászokat, fékezze a hallgatók Budapestre vándorlását, miközben a NJE természetesen versenyez a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Tudományegyetemmel is a régió hallgatóiért.

A NJE a kecskeméti kampuszán kifejezetten nemzetközi irányultságú üzleti szakok indítására törekszik: a már futó gazdálkodási és menedzsment alapszak mellé 2018-tól felzárkózik a pénzügy és számvitel, valamint nemzetközi gazdálkodás alapszak is, ami a tervek szerint kiegészül a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakkal és Master of Business Administration (MBA) képzéssel. Az MBA - mely a legnépszerűbbnek számító üzleti mesterszak - a régióból érkező diplomás vállalatvezetőket, középvezetőket várja a 2018-tól a 21. századi igényeket kielégítő új kecskeméti campusban.