Gáspár Andrásra emlékeztek

Vissza a címlapra
Gáspár Andrásra emlékeztek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában ünnepi megemlékezést rendeztek a névadó, Gáspár András születésének 217. évfordulóján, 2021. november 23-án, kedden.

A ma rendezett ünnepségen a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában ünnepi műsort adtak az iskola diákjai, majd megkoszorúzták az aulában a névadóról készült festményt. Az ünnepségen részt vettek a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai, Lestyán Balázs, Hatvan város alpolgármestere, valamint Bihar község képviselői. Kecskemét városvezetése nevében Gaál József, Kecskemét alpolgármestere és Sztachó Pekári István önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke helyezett el koszorút az iskolai emlékhelynél.

Ezt követően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Gáspár András Fecske utcai szülőházának falán is.

Gáspár András 1804. november 23-án született Kecskeméten. Iskoláit szülővárosában végzete, csizmadiának tanult, de a huszárság utáni olthatatlan vágy miatt katonának állt. Alig volt 15 éves, amikor Nápolyba vonult, ahol tizedes, őrmester, majd 1831­ben hadnagy lett.

Az 1848­-as események Morvaországban találták, és a kormány hívására jött haza csapataival. Végigharcolta a szabadságharcot, melynek bukása után őt is az aradi várbörtönbe vitték. A katonai törvényszék halálra ítélte, de másfél év után kegyelmet kapott. A börtön után nem tért vissza Kecskemétre, felesége bihari birtokán telepedett le. A szabadságharc bukását követően is ragaszkodott a Deák-féle pártpolitikai küldetéséhez, és ameddig egészségi állapota lehetővé tette, aktívan részt vett a politikai életben. 1884. augusztus 5-én hunyt el.

Galéria (26 kép)

Összes kép letöltése