Forradalmi műtéti eljárás a kecskeméti onkológián

Vissza a címlapra
Forradalmi műtéti eljárás a kecskeméti onkológián

Egy új orvosi eljárásnak és eszköznek köszönhetően a Kecskeméti Onkoradiológián kezelt betegek zöme könnyebben juthat ellátáshoz. A korszerű Picc Line portok megkímélik a betegeket a nagyszámú vénaszúrástól. A technológia alkalmazásában élen járó Bács-Kiskun Megyei Kórházat számtalan alkalommal keresik más intézmények orvosai tapasztalatokért.

Magyarországon jelenleg minden 4. halálesetet rákos megbetegedés okoz. Bár az onkológia tudománya sokat fejlődött az elmúlt években, azonban a kezelés még mindig sok kellemetlenséggel jár. Ezért is fontos, hogy egy fejlett onkológiai centrumban folyamatosan odafigyeljenek a legújabb technológiák alkalmazására. A Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában már 2016-ban új lehetőség nyílt a betegek tartós vénabiztosítására a Picc Line port beültetésével.

Az onkológiai ellátás során számos alkalommal kerül sor a vénák szúrására, véna funkcióra. Mind a diagnosztikus, mind az aktív mind a krónikus terápiás fázisban és a kezdetben periférián könnyen kanulálható vénák egy idő után a mechanikai igénybevétel, és a kémiai károsítás következtében nehezebben plongálhatóak. Ez egy komoly gondot jelenthet, hiszen felboríthatja a diagnosztikus, vagy terápiás menetrendet." - mondta dt. Pajkos Gábor kandidátus, a Bács-Kiskun Megyei Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa.

A beavatkozásnak köszönhetően a betegeket jóval könnyebb ellátni, és ez sokat javít a közérzetükön is. Az eljárás lényege, hogy egy kis csövet vezetnek egy főbb artériába, a bőr alá pedig egy kis portot ültetnek, amit a membránján keresztül több mint 100 alkalommal lehet megszúrni. Így a hatóanyag egyből feloldódik a vérben, csökkentve a vénagyulladás veszélyét is. Az eszközök ráadásul a számos vénaszúrás helyett, csak egy helyen hagynak nyomot a testen. A Picc Line portok beültetésében annyira élenjár a megyeszékhelyi kórház, hogy már az ország számos kórházából érdeklődnek az eddigi tapasztalatok iránt.

(hiros.hu)