Fejlesztésekről egyeztettek Bács-Kiskun megye 4. választókerületének polgármesterei

Vissza a címlapra
Fejlesztésekről egyeztettek Bács-Kiskun megye 4. választókerületének polgármesterei

A 81. alkalommal megrendezett tanácskozáson a helyi önkormányzati fejlesztéseket, fejlesztési koncepciókat, a megye jelenlegi és jövőbeli támogatási lehetőségeit elemezték a településvezetők.

A találkozón Ágasegyháza, Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Gátér, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Nyárlőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, és Tiszaug polgármesterei vettek részt.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke tájékoztatójában ismertette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megyei fejlesztési tapasztalatait. Örömteli módon Bács-Kiskun megye valamennyi települése részesült valamilyen TOP forrásban. Mint elhangzott, az összességében 73 milliárd forintnyi támogatást a lehető legjobb módon igyekezték felhasználni a megye települései. A megyei önkormányzat pedig már készül a következő európai uniós fejlesztési ciklusra, melyen: a településeknek lehetőségük volt fejlesztési prioritásaikat projektötletként benyújtani. Több mint 1100 javaslat érkezett Bács-Kiskun megye településeiről. Rideg László megköszönte a polgármesterek együttműködését.

A polgármesteri találkozó másik vendége Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára volt. Orbán Balázs köszönetet mondott az önkormányzati szférának a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkáért. Az államtitkár ismertette a 2021. évi költségvetés-tervezet önkormányzatokat érintő finanszírozási változásait, a települések előtt álló fejlesztési lehetőségeket.

Az előadást követően kérdésként merült fel a polgármesterek részéről a takarékszövetkezetek kistelepüléseken való összevonásának, illetve megszüntetésének problémája. Valamint a szociális szféra egyszeri jutalmazásának kérdése, a közétkeztetés, illetve a bentlakásos idősotthonok szabályozásának lehetséges változtatása.

A találkozó végén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a választókerület településeinek dinamizmusát, a fejlesztések iránti elköteleződését méltatta. Mint mondta: a koronavírus-járvány során bizonyítást nyert, hogy a kistelepülések, a kisvárosok, a vidéki életforma szerepe felértékelődőben van. Hiszen a jelenlegi családpolitika, és jó gazdaságpolitika révén még élhetőbbé válhatnak településeink.

A választókerületi polgármesterek következő találkozóját 2020 őszén, Tiszaugon tartják.