Fantasztikus videón „támadják a sarkkört” a kecskeméti Gripenek

Vissza a címlapra
Fantasztikus videón „támadják a sarkkört” a kecskeméti Gripenek

Tízévnyi szolgálat után jutottunk el odáig, hogy először használhattak levegő-föld rakétákat a magyar felségjelű Gripenek pilótái. A Légi Fölény 2018 elnevezésű gyakorlat sikeres volt.

A svédországi Vidsel közelében, az Északi-sarkkörtől alig 100 kilométerre található Európa egyik legnagyobb lőtere. Itt gyakorolhatnak a Flygvapnet, a Svéd Királyi Légierő pilótái. A 2012-ben megújított magyar Gripen-szerződés értelmében három évente a magyar társaik is itt tarthatnak éleslövészetet. Eddig azonban sosem fordult elő, hogy a magyar vadászbombázók kipróbálhatták volna a levegő-föld fegyverrendszerüket. A mostani gyakorlat egyik elemeként ez megtörtént, amit pilóta körökben történelminek neveznek.

A kecskeméti repülőpázis videóján - amelyet a legjobb amerikai akciófilmek is megirigyelhetnének - láthatóak a különböző feladatok, amelyeket végrehajtottak a gépekkel. Élesben lőhettek repülő célpontra a gép orrában lévő 27 milliméteres gépágyúval és a Sidewinder rakétákkal is, részt vehettek alacsony magasságú repülésen, amely jó edzés lehet a jövőre újra esedékes négy hónapos balti légtérvédelem végrehajtásához.

A lényeg azonban a három fajta levegő-föld rakéták kipróbálása volt.

(hvg.hu)