Évszázadok öröksége - Fejezetek Kecskemét Gazdaságtörténetéből

Vissza a címlapra
Évszázadok öröksége - Fejezetek Kecskemét Gazdaságtörténetéből

Ezzel a címmel rendezték meg azt az ipartörténeti kiállítást, amelynek célja volt Kecskemét gazdaságtörténetének bemutatása a céhes időktől kezdve átfogó várostörténeti háttérrel, a 650 éves város históriájába ágyazva. A 2018. szeptember 13-án, csütörtökön délután megnyílt kiállítás szervezői a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára, Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület, valamint a Neumann János Egyetem.

Az ipartörténeti kiállítás célja volt Kecskemét gazdaságtörténetének bemutatása a céhes időktől kezdve átfogó várostörténeti háttérrel, a 650 éves város históriájába ágyazva. A kiállítás és a kapcsolódó programsorozat nemcsak ismeretterjesztő, hanem pályaorientációs és motivációs élményt is szeretne nyújtani. Ezért egyik fő célcsoportja a pályaválasztás előtt álló diákság. Számukra az egyik legfontosabb üzenet az iparos lét és az értelmes kétkezi munka presztízsének tudatosítása. Éppen ezért a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a következő napokban a helyszínre látogatnak majd a pályaválasztás előtt álló diákok.

Az ipartörténeti kiállítás helyszíne maga is Kecskemét egyik jelentős gazdaságtörténeti és építészeti emléke, eredetileg a Leszámítolóbank számára épült 1904-ben. A városközponti fekvésű, volt SZIGMA Műszaki Áruház épülete az elmúlt években időszaki tárlatoknak ad otthont. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, valamint a támogatók segítségével történt felújításával méltó helyet ad most a kecskeméti gazdaságtörténet bemutatásának.

A földszinti oszlopos nagyteremben egy, a 650 éves várostörténetet meghatározó gazdasági események mentén iparosok, kereskedők, cégek és egyéb gazdasági szereplők bemutatásával vázoltak fel egy időívet, a történelmi háttérre történő utalásokkal. A szervezők törekedtek a korszerű kiállítás-tervezési módszerek alkalmazására, az érthetőségre, az összefüggések bemutatására, a látványosságra, az érdekességek megmutatására, az egyik legfontosabb célcsoport, a diákok érdeklődésének felkeltésére. Sok kiállított kép és tárgy teszi lehetővé a korszakok elképzelését, a látványosságról korháttérként panorámaképek gondoskodnak.

A kirakatokat, a 2 földszinti és a 2 emeleti kisebb termet a támogató vállalkozások számára ajánlották fel bemutatkozás céljára. Olyan installációk elhelyezése történt meg, amelyek lehetővé teszik a látogató diákok számára az adott cégnél elérhető munka- és karrierlehetőségek megismerését.

A kiállítás támogatói az OTP Bank Nyrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a BÁCSVÍZ Zrt., az Univer Cégcsoport, a DAKK - Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., a Zwack Unicum Nyrt., és a STI Petőfi Nyomda Kft.  voltak.

A kiállítás helyszíne: Kecskemét, Rákóczi út 4., volt SZIGMA épület.

A kiállítás ideje: 2018. szeptember 13. - 2018. október 31.

A kiállítás nyitva tartása: keddtől vasárnapig 10 óra és 18 óra között

A belépés ingyenes.

Galéria (68 kép)

Összes kép letöltése