Embercsempészek és illegális migránsok Bács-Kiskun megyében

Vissza a címlapra
Embercsempészek és illegális migránsok Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun megye területén néhány óra alatt összesen 68 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, valamint elfogtak négy embercsempészt is. (Fotók: police.hu)

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. október 10-én 22 óra 50 perc és 2021. október 11-én 3 óra 10 perc között Kelebiánál 19, Garánál 11 és Dávodnál 34 illegális migránst tartóztattak fel. A határsértők szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a csoportok tagjait visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az egyenruhások 2021. október 10-én 23 óra 30 perckor az M5-ös autópályán, Lajosmizse térségében intézkedés alá vontak két külföldi rendszámú járművet. A cseh honosságú gépkocsit egy szerb férfi vezette, utasa pedig egy albán és egy koszovói férfi volt. Mögöttük közlekedett egy svéd rendszámú személygépkocsi, amelyet egy török férfi vezetett. A járműben a rendőrök 4 illegális migránst találtak, akik török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a két sofőr és két társuk a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért őket előállították. Ellenük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A négy külföldi férfit őrizetbe veszik, és kihallgatásukat követően előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

Az illegális migránsokat - meghallgatásuk után - a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Határsértők Bács-Kiskun megyében

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. október 11-én 17 óra 45 perckor 11 külföldit tartóztattak fel Katymár közigazgatási területén. A magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.