Előadások a Kápolna Galériában

Vissza a címlapra
Előadások a Kápolna Galériában

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója 2022. március 24-én (csütörtökön) 17 órára várja az érdeklődőket a Kápolna Galériába (6000 Kecskemét, Kápolna u. 13.) a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál alkalmából megrendezésre kerülő előadásokra.

Petőfi Sándor életútja és költészete minden kor emberének tartogat új vonásokat. Hallgassuk meg együtt, hogy mennyi újdonsággal tud szolgálni két irodalomtörténész!

Gyimesi Emese: Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelmi szabadságharca

Miért utazott Nagykárolyba 1846 szeptemberében Petőfi Sándor és miért tartózkodott ott Szendrey Júlia? Hogyan pillantották meg egymást először? Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük házasságkötésük előtt? Hogyan formálták egymás ízlését? A szerelem érzéséről mindketten sokat írtak, kapcsolatukat mindketten szerelmi szabadságharcnak élték meg, és ebbe publikációikon keresztül kortársaikat is beavatták. Az előadás a korabeli sajtó reakcióin és személyes dokumentumokon keresztül gondolja végig szabadság és szerelem, nyilvánosság és magánszféra korabeli viszonyát.

Owaimer Oliver: Az első hírek: Petőfi eltűnésének korai elméletei

Petőfi eltűnéséről rengeteg elmélet született a segesvári-fehéregyházi csata óta. Az előadás nem egy újabb felállítását kísérli meg, inkább a szabadságharc utáni esztendőkben kialakult, máig ható teóriákra és a formálódó Petőfi-emlékezetre fordítja figyelmét.

Az esemény Facebook-oldala

https://www.facebook.com/events/959104581633350

i0316kep.jpg