Éleslövészetet hajt végre a kecskeméti légierő a Bakonyban

Vissza a címlapra
Éleslövészetet hajt végre a kecskeméti légierő a Bakonyban

Mi-24-es harci helikopterekkel és JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel hajtanak végre levegő-föld éleslövészetet a héten az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén a Bakonyban. (Fotó: Temesvári Péter)

Hétfőn kora délután az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harci helikopterei települtek át az újmajori gyakorlótérre, hogy a hét során végrehajtsák a kiképzési tervüknek megfelelően levegő-föld gépágyús éleslövészetüket, nappali és éjszakai körülmények között is.

Az áttelepüléssel egy időben szintén gépágyús lövészetet kezdett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis is, igaz, ezúttal Pápáról felszállva, hiszen az alakulat JAS-39 Gripen vadászrepülőgépei és a kiszolgáló, valamint hajózó személyzetek év eleje óta a kecskeméti repülőtér fejlesztése és felújítása miatt az MH Pápa Bázisrepülőtéren települnek.

A levegő-föld feladatok során, mely azt jelenti, hogy a levegőből támadnak a repülőeszközökkel földi célokat, a Mi-24P harci helikopter 30mm-es ikercsövű gépágyújával, valamint a Gripen 27 mm-es egycsövű gépágyújával hajtanak végre a katonák éleslövészetet, előretolt földi repülésirányítók segítségével. Ezeknek a speciálisan képzett repülésirányító katonáknak az a feladata, hogy a levegőben várakozó forgó és merevszárnyú repülőeszközök személyzetének különböző eljárásokkal megjelöljék a harcterületen azt a célt, amit támadniuk kell. Ennek jelentősége természetesen egy valós harcérintkezés során nyilvánul meg, ugyanis számos olyan szituáció adódhat, amikor a saját katonai erők olyan helyzetbe kerülnek egy művelet során, amikor a legnagyobb hatékonysággal és biztonsággal csak egy felfegyverzett katonai repülőeszköz segíthet.

Ezeknek a feladatoknak a pontos és precíz végrehajtása viszont nem egyszerű művelet, a földi repülésirányítók és a repülőeszköz személyzete rádión kommunikál angol nyelven, miközben különböző célmegjelölő eszközök és eljárások segítségével adják meg, hova is kell lőni a repülőgéppel. Ezt a katonáknak nem csak nappal, hanem a sötétben, éjszakai körülmények között is gyakorolniuk kell.

(szöveg forrása: veol.hu)