Egymilliárd forintos támogatás Bács-Kiskun megyei bölcsődék férőhely bővítésére

Vissza a címlapra
Egymilliárd forintos támogatás Bács-Kiskun megyei bölcsődék férőhely bővítésére

Számtalan családnak jelent majd segítséget az az április első hetében megjelent felhívás, mely bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését teszi lehetővé országos szinten és megyénkben is. Erről a kiemelkedő lehetőségről tartott a mai napon sajtótájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat.

Április első hetében megjelent a TOP-1.4.1-19 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című felhívás, melynek fő célja a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztésével. 

 „Az új férőhelyek kialakítása és a bölcsődék modernizálása igen nagy jelentőséggel bír számos település életében, azonban kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek legalább egy éves korukig otthonukban, szüleikkel nevelkedjenek, hiszen a személyiségfejlődés és a lelki egészség szempontjából ez az időszak az egyik legmeghatározóbb számukra" - emelte ki beszédében Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.

A felhívás keretében támogatható alaptevékenységek között található a már meglévő bölcsődék bővítése, valamint új bölcsődei intézmények létrehozása. Választhatóan lehet pályázni eszközbeszerzésre, megújuló energiaforrások kialakítására, udvar kialakítására, kerékpár-és babakocsi tárolók létesítésére, parkoló-férőhely és elektromos járművekhez szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére, valamint weboldal-és riasztó-rendszer fejlesztésére.

Horváth Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese lényeges elemként emelte ki, hogy jelen felhívás Bács-Kiskun megyei keretösszege több mint 1 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatás, s maximális mértéke az összes elszámolható költség 100 százaléka.

Az előző években, a megyei TOP keretében térségünkben 21 bölcsőde felújítása kezdődött meg, melyek közül 8 intézményben már meg is valósultak a fejlesztések, ennek köszönhetően pedig ezek a bölcsődei épületek már vidám gyerekzsivajtól hangosak.