Egy vérből vagyunk - Kecskemétre érkezett a jótékonysági futás

Vissza a címlapra

A nemzeti összetartozás és a véradás fontosságára hívják fel a figyelmet az "Egy vérből vagyunk" jótékonysági futóprogram résztvevői, valamint a vajdasági Muzslyán működő Emmausz fiúkollégiumnak gyűjtenek sporteszközöket. A jótékonysági futás résztvevői vasárnap indultak Szarvasról, majd a budapesti indulás után szerdán reggel (2020. szeptember 9-én) értek Kecskemétre. A futók ezt követően Szeged érintésével csütörtökön délelőtt érkeznek majd a röszkei határhoz.

A már három éve megrendezett jótékonysági futást véradással és az arra való buzdítással is összekapcsolják. A szervezők szerint ennek a kampánynak szimbolikus üzenete is van: egy vérből vagyunk, nemcsak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk, és aki vért ad, az szintén adakozik.

A rendezvény, azaz a futás idén eredetileg májusban startolt volna és Muzslyáig futottak volna a résztvevők. Most azonban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt a röszkei határnál megállnak. Ennek ellenére hisznek abban, hogy ha száz évvel ezelőtt a határmódosítások nem szakítottak el minket nemzettársainktól, akkor a vírus sem tud. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az esemény védnöke Dr. Matusovits Andrea OVSZ főigazgató mellett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kedden Budapesten Müller Cecília országos tisztifőorvos véradással csatlakozott a programhoz, üdvözölve a kezdeményezést. Köszönetet mondott valamennyi véradónak és hozzátette, hogy a futás pedig a testi-lelki jóllétünknek tesz jó. A véradásnak egyéb hozadéka is van - mondta -, hiszen a véradó vérét számos betegségre letesztelik. A program budapesti állomásán Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is vért adott.

A futók szerdán reggel értek Kecskemétre, a Koháry István körúti Véradó állomáshoz. Ahol sajtótájékoztatót tartott Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Gyulai Ildikó, az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezető főorvosa, Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója, Ugrik Csaba dandártábornok, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka, Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója és Gui Angéla, az esemény főszervezője.

A futáshoz Kecskeméten több ismert személy és csoport is csatlakozott. Többek között Boronkay Péter többszörös Világ-és Európa-bajnok triatlonista, riói paralimpikon, Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Domján Edit-díjas színművésze, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság RUNgyalok nevű futócsapata Bóbis Attila rendőr alezredes vezetésével, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái, a Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Közhasznú Alapítvány csapata, valamint a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapata. A véradáson pedig többek között Märcz Fruzsina, valamint Fazakas Gábor, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, B. Tóth Katalin, és rendőrök is részt vettek a futásban.