Dr. Svébis Mihály: csak csapatként együttműködve érhetünk el sikert

Vissza a címlapra
Dr. Svébis Mihály: csak csapatként együttműködve érhetünk el sikert

Nehéz, izzasztó védőruha, fullasztó maszk, szigorú előírások - így telnek a kórházi dolgozók mindennapjai. Úgy tűnik, nemcsak a 2020-as évünk szólt a koronavírus-járványról, de 2021 is a pandémia jegyében telik. Erről és más mérföldkövekről is kérdeztük dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház megyei intézményvezető főigazgatóját.

Nem mehetünk el mellette, így rögtön az elején megkérdezem, hogyan telnek a mindennapjaik a pandémiás helyzetben?

A vírus alapjaiban változtatta meg mindannyiunk életét, mindennapjainkat, és bennünket egészségügyben dolgozókat komoly kihívások elé állított. Ahogyan tavaly, idén is a legjobb tudásunk és elszántságunk vezérel bennünket, amelynek köszönhetően mindeddig végig uralni tudtuk a helyzetet. Ez természetesen közös munka volt, ezért köszönet minden munkatársamnak és persze a betegeknek is, akik mindig megértően, fegyelmezetten állnak az aktuális helyzethez. Nagyon várjuk, hogy minden osztályunk újra a saját helyén gyógyítson, és végre mindannyian izzasztó védőruha, fullasztó maszk nélkül folytassuk mindennapjainkat.

Bár minden napot ez határoz meg pillanatnyilag, azért történtek mérföldkövek mostanában, amire szintén kíváncsiak vagyunk...

Tavaly év végén ünnepeltük Nyíri úti hotelépületünk 40. évfordulóját, ebből az alkalomból elkészült egy hosszabb, történeti áttekintést is nyújtó kisfilmünk, valamint egy 19 részes interjúsorozatunk jelenlegi és egykori munkatársaink visszaemlékezéseiből. Nagyon jó érzés volt velük együtt újra közösen átélni ezeket az élményeket. Mindez megerősített abban, hogy kórházunkban egykor és most is nagyon összetartó csapat dolgozik.

Hálás vagyok a megyei önkormányzatnak is, amely évtizedekig fenntartóként menedzselte kórházunk sorsát, számos fejlesztést köszönhetünk neki. A 19. részben az egykori megyei vezetők nosztalgiáztak. Ajánlom mindenkinek szeretettel, a kórház honlapján visszanézhető.

Intézményünk fejlődése a pandémia miatt sem állt meg: idén folytatódik az egynapos sebészetnek helyet adó és a gyermekpszichiátria épületének kivitelezése, és terveink szerint elkezdődik a nővérszálló építése is.

2020 decemberében prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől átvehettem a megtisztelő megyei intézményvezető megbízást. 2021. január 1-jétől így már nemcsak a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatói teendőit, de a Bács-Kiskun megyei egészségügyi intézmények vezetői feladatait is ellátom, tehát szorosabb lett a kapcsolatunk a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházzal és a Bajai Szent Rókus Kórházzal.

Újabb nagy lépést hozott 2021 az egészségügyben. A március 1-jétől bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony – reményeink szerint – egy tisztább, átláthatóbb, jobban szervezhető viszonyrendszert teremt mind a gyógyítómunkában részt vevő szakemberek, mind pedig a betegek számára. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban munkatársaim 98,6 százaléka írta alá nagy örömünkre új munkaszerződését, így továbbra is egy csapatként dolgozunk a legjobb tudásunk szerint a betegek gyógyulásáért.

(Forrás: bacskiskun.hu / Puha Éva)