Diáklabor szövetség alakult kecskeméti székhellyel

Vissza a címlapra
Diáklabor szövetség alakult kecskeméti székhellyel

Március 7-én a kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban megalakult a Diáklabor Szövetség - Magyarországi Diáklaborok Egyesülete. A szövetséghez 28 diáklabor jelezte csatlakozási szándékát, az alakuláskor 20 csatlakozó volt jelen. A diáklaborokon kívül a laborokhoz kötődő munkatársak és támogató szervezetek és személyek is csatlakozhatnak, csatlakoztak. A régióból a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium és a Piarista Iskola diáklaborja is csatlakozott. Az egyesület székhelye is Kecskeméten, a Piarista Iskolában kap helyet.

Az egyesület elnöknek Mikulás Domonkost, a kecskeméti Piarista Gimnázium igazgatóhelyettesét (Öveges Diáklabor, Kecskemét), alelnökének Vámosi Lászlót, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Természettudományos Laborjának vezetőjét, titkárának Csiszár Imrét, a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklabor vezetőjét választotta. Kecskeméti az Ellenőrző Bizottság elnöke is, Vargáné Hajdú Mária, a Bányai Gimnázium laborvezetője.

A megalakulást követően a diáklaborok képviselői műhelymunkákon vettek részt, amelyek a laborokat érintő fontos témákkal kapcsolatos ötletek és impulzusok gyűjtését célozták, így a forrásbevonást, a tudásmegosztást, együttműködések kialakítását, valamint a laborok sokféleségében rejlő lehetőségeket.

A szakmai programot követően hozzászólások hangzottak el, melyek részben a szekciók összefoglalásai voltak, részben a laborok és a laborszövetség fontos együttműködési területeiről szóltak. Beszélt az együttműködésről Vinczek György, Kispest alpolgármestere, Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerület vezetője, Bihari Péter, a Puskás Ferenc Általános Iskola igazgatója, ők elsősorban a laborok közvetlen használói és fenntartói szempontjairól beszéltek. Bodó Jánosné, a Pécsi Egyetem laborjának képviselője a felsőoktatással való szorosabb kapcsolat lehetőségeiről beszélt.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, Bársony István a pályaorientáció területén való közös munka lehetőségeiről, Szunyogh Gábor, a Wessling Kft. marketingvezetője az iparral való kapcsolat kihasználásáról és a Laborkaland nevű programjukról beszélt. A program végén a megalakult Diáklabor Szövetség céljainak ismertetése és a legfontosabb teendők hangzottak el.

A diáklaborok olyan laboratóriumok, amelyek a matematika, informatika, természettudományok és a technológia területén kínálnak diákoknak vagy diákcsoportoknak saját intézményükön kívül is olyan tanulási lehetőséget, amelyek elsősorban a diákok saját tevékenységére, kísérletezésére épülnek.

A Diáklabor Szövetség céljai:

- A magyarországi diáklaborok összefogása

- Azon való munkálkodás, hogy a diáklaborok hatékony és elismert eszközei legyenek a természettudományos oktatásnak, a környezettudatos szemléletformálásnak, a pályaorientációnak a tudományos gondolkodás terjesztésének és a tehetséggondozásnak

- A laborok hatékonyságának növeléséért közös lépések megtétele

- A laborok közti tudásmegosztás segítése

- A laborhálózat bővítése

- Források keresése és bevonása

- Együttműködések kialakítása, közös projektek indítása

Mindezeket különösen az alábbi tevékenységek által kívánja a Szövetség elérni:

- Támogatja a diáklaborok munkáját információkkal, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, tudásmegosztó hálózat kialakításával, működtetésével, forrásszervezéssel, projektekkel.

- Képviseli a diáklaborok ügyét a gazdaság, a felsőoktatás, a kutatóhelyek, a szakmai közigazgatási és politikai döntéshozók felé.

- Törekszik források bevonására a diáklaborok számára.

- Közös projekteket indít a diáklaborok fejlesztésére.

- Szakmai konferenciát, különösen évente egy közös diáklabor találkozót szervez.

- Segít a diáklaborok projektjeinek terjesztésében, a nyilvánosságban való megjelenésében

www.diaklabor.hu