Csütörtökön hirdetnek ítéletet Kecskeméten a pandorfi embercsempészési ügyben

Vissza a címlapra
Csütörtökön hirdetnek ítéletet Kecskeméten a pandorfi embercsempészési ügyben

A Kecskeméti Törvényszéken folytatott, 71 migráns halálát előidéző pandorfi embercsempészési ügy tárgyalássorozat végén valamennyi vádlott elmondta, hogy megbánta, amit tett, és a lehető legenyhébb büntetés kiszabását kérték. Az eljárás június 14-én, csütörtökön 13 órakor ítélethirdetéssel folytatódik.

A 71 ember halálát okozó parndorfi ügy keddi tárgyalásán felszólaló védők valamennyien vitatták, hogy védenceik bűnszervezet tagjaként követték el a terhükre rótt bűncselekményeket.

A Kecskeméti Törvényszék 44 tárgyalási napot tartott. Az ügy összetettségét jól jellemzi, hogy a vádirat - az egyesített ügyet is beleértve - 120 oldal, a nyomozati iratok pedig 80.854 oldalt tesznek ki (129 kötet). A bíróság a bizonyítási eljárás során 9 tanút hallgatott ki, 273 tanú vallomását pedig ismertette, továbbá a titkos információgyűjtés során rögzített 20 órás hanganyagot is lejátszotta. A tárgyaláson öt igazságügyi szakértő meghallgatására, illetve kiegészítő műszaki-orvos szakértői vélemény beszerzésére, valamint a Parndorfi-ügy eseményeit rekonstruáló animáció lejátszására is sor került.

A vádlottak anyanyelv használati jogát a folyamatos bolgár, pastu és arab szinkrontolmácsok részvételével garantálta a bíróság.

Az eljárás során nyomozati szakban több, mint 109 millió Ft, a tárgyalási szakban pedig 70 millió Ft összegű bűnügyi költség merült fel, amelynek jelentős részét a védői és a tolmácsdíjak tették ki. Ezek fedezetét az Országos Bírósági Hivatal biztosította.

(MTI / Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya)