Bolyais javaslat landolt Brüsszelben

Vissza a címlapra
Bolyais javaslat landolt Brüsszelben

Az Európai Parlament képviselőivel és az Európai Bizottság munkatársaival reggeliztek a bolyais tanárok és diákok.

Az Európai Néppárt meghívására a Bolyai János Gimnázium képviselői reggelivel egybekötött megbeszélésen vettek részt. A rendezvényen magyar részről Bocskor Andrea EP-képviselő, a kulturális és oktatásügyi bizottság alelnöke, valamint Petri Bernadett, az Európai Bizottság Navracsics Tibor vezette kulturális kabinetjének tagja jelent meg.

Az Erasmus+ program égisze alatt szerveződő német, lengyel, lett és magyar összefogással megvalósult „Ariadné fonala" elnevezésű projekt során a résztvevő iskolák egy kétnyelvű (angol-német) weblapot hoztak létre, amely hatékonyan segítheti a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a döntésben. A honlap nemcsak a felsőoktatási intézményekhez és munkaerőt kereső cégekhez vezető linkeket tartalmazza, hanem bevezet az egyes országok iskolarendszerébe, bemutatja a különböző felvételi rendszereket, segítséget nyújt a pályaválasztáshoz szükséges egyéni kompetenciák feltérképezésében.

A projekt egyöntetű tetszést aratott. A nemzetközi tanár- és diákcsoport pedig a bemutatót követően a megjelent képviselők támogatását kérte ahhoz, hogy az Európai Bizottság anyagilag és szakmailag is támogassa a kezdeményezés összeurópaivá tételét, amely hozzájárulhat az unión belüli munkanélküliség és szakemberhiány enyhítéséhez.

Első lépésként, az eredmények közismertté tétele érdekében a projekt szerepelni fog a legújabb Erasmus+ katalógusban.