Az elesett hősökre emlékeztek a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából Kecskeméten

Vissza a címlapra
Az elesett hősökre emlékeztek a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából Kecskeméten

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Lévai Jánosné (Fidesz), valamint Süli Csontos Ottó és Radics Tivadar (Jobbik) önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút Kecskemét városvezetése nevében a Deák Ferenc téren lévő II. világháborús emlékműnél azon a megemlékezésen, amit a tragikus doni áttörés 75. évfordulója alkalmából rendeztek 2018. január 14-én, vasárnap délben.

Megelőzően, 11 órakor a Kecskeméti Nagytemplomban szentmisén emlékeztek meg a doni áldozatokról. A szentmisén részt vettek a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, és 1956 Magyar Nemzetőrség Kecskeméti Parancsnoksága képviselői. A szentmisét dr. Finta József plébános, érseki helynök celebrálta, emlékező beszédet pedig lovag Kenyeres Dénes nyugállományú honvéd alezredes mondott. Mint elhangzott: Kecskemétről mintegy 13 ezer katona indult 1942 nyarán a Don-kanyarhoz, akik közül az áttörést követően, 1943. februárban már csak 4.800 volt életben.

Mint ismert, a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását, amelynek következtében a 207 ezer tagú 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája halt meg. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, az emberveszteségét 93.500-ra, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, és a sebesültek, a fogságba kerülők pontos száma sem ismert.

A magyar katonák a távoli hómezőkön a hazájuk, családjuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált. 1943 januárjában, az ellenfeléhez nem mérhető felszereléssel és fegyverzettel rendelkező hadsereg katonái haltak hősi halált a szovjet fegyverek által vagy a fagy miatt, kerültek évekre fogságba. Magyarország végzetes 20. századi történelmének tragikus évfordulóin megrendülten és tanúságokat keresve emlékezünk.

Galéria (65 kép)

Összes kép letöltése