Autonóm járművek, autók, drónok - Prof. Dr. Bokor József akadémikus tartott előadást a Városházán

Vissza a címlapra
Autonóm járművek, autók, drónok - Prof. Dr. Bokor József akadémikus tartott előadást a Városházán

A XXI. századi modern város - Előadások a Városházán címmel neves nemzetközi és hazai előadók részvételével előadássorozatot indított még 2016-ban az innováció, városfejlesztés és finanszírozás témájában Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvánnyal közösen. A programsorozat 2017. szeptember 28-án, csütörtökön Prof. Dr. Bokor József akadémikus „Autonóm járművek, autók, drónok" című előadásával folytatódott.

A Városháza Dísztermében Szemereyné Pataky Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a moderátor pedig Prof. Dr. Berács József, a Neumann János Egyetem egyetemi tanára volt.

Bokor József egyetemi tanár, akadémikus, az MTA matematikai és természettudományi alelnöke, MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos igazgatója. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1992-től egyetemi tanár a Közlekedésautomatikai Tanszéken, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont vezetője, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Vendégkutató volt az Imperial College, (London), az MIT (Cambridge, Massachusetts), a Delft University (Hollandia) és a University of Minnesota (USA) intézeteiben. Jelenleg is kutatóprofesszor a Minnesotai Egyetemen. A Temesvári Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem díszdoktora.

Kutatási területe a lineáris és nemlineáris, többváltozós dinamikus rendszerek elmélete és automatizálása. Kutatási eredményeit széleskörűen alkalmazzák járműszerkezetek, illetve járműdinamikai modellek tervezésénél. Több hazai és nemzetközi kooperációban végrehajtott jármű és repülésirányitási kutatás vezetője. Nevéhez, illetve kutatócsoportjához fűződik a paksi atomerőmű részére kifejlesztett valós idejű (real time) jelfeldolgozó rendszer, valamint a primerköri nyomásszabályozást megvalósító számítógépes irányítási rendszer kidolgozása és kiépítése.

Több mint tíz szakkönyv, ötszáz tudományos dolgozat szerzője vagy társszerzője több ezer hivatkozással. Számos díj és elismerés. mint az Akadémiai Díj (1987, megosztva), a Gábor Dénes-díj (1994), a Széchenyi-díj (2007), a Simonyi Károly-díj (2010), valamint a Magyar Érdemrend középkeresztje (2013) gazdája.

Tiszadobon született, a miskolci Villamosipari Technikum után, 1972-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán automatizálás szakon. Pályáját a Csepel Művek Irányítás- és Számítástechnikai Intézetben kezdte, ahol az Operációkutatási osztály vezetője volt. 1987-től az MTA SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezetője lett. Rendkívül sikeres életútját Szentgyörgyi Zsuzsa: „Bokor József - Az elmélet és alkalmazás egyesítője" címmel, a Typotex Kiadónál 2016-ban megjelent könyv mutatja be.

Az „Autonóm járművek, autók, drónok" című előadásában a nemzetközi kitekintést követően - az autonóm járművekkel kapcsolatos hazai kutatásokat mutatta be. Az autonómiát a légi és földi járművekre korlátozva ismertette, kitérve a jármű dinamikai problémák, a környezet érzékelés és az irányitás kérdéseire. Mint elhangzott, a kutatási eredmények az MTA SZTAKI a BME és a velük együttműködő más egyetemi kutatócsoportok és ipari kapcsolataik munkái alapján születtek. Az előadás kitért az autonóm járművek kutatás - fejlesztéséhez kidolgozás alatt álló képzések áttekintésére is.

Az előadó hangsúlyozta, hogy az emberi vezető nélküli gépjárművek alkalmazása ma már nem csak a tudományos fantasztikus témával foglalkozók fejében fordul meg, hanem a tesztpályákon túl, a közúti tesztelésükre is sor kerül. Végezetül az előadásban felvillantotta azokat az epizódokat, amelyek már a nem túl távoli jövőbe vezetnek.