Árus portrék a piacról: Petróczi József

Vissza a címlapra
Árus portrék a piacról: Petróczi József

„Bár a szakmám teljesen más jellegű, ugyanis autószerelő vagyok, most mégis zöldségtermesztéssel foglalkozom" - mondja Petróczi József, a belvárosi Piaccsarnok egyik őstermelője.

- Nem egyedi eset, ahogy az életem alakult. Mint sok más őstermelő, én is beleszülettem a mezőgazdaságba és az állattenyésztésbe. A szüleimnek nagy gazdasága volt, melynek ellátása egy idő után már nem ment segítség nélkül. Kénytelen voltam saját munkám mellett segíteni nekik. Nagyon nehéz időszakon mentünk akkoriban keresztül. Végül döntésre jutottam: az eredeti szakmámat félretolva főállásban, őstermelőként folytattam tovább.

- Merre van a „Petróczi birtok", és mit termelnek?

- Jelenleg Felsőmonostoron, 4000 m²-es területen, 12 fóliában termelünk értékesítésre kizárólag primőr zöldségeket: uborkát, paprikát, paradicsomot. A belvárosi és nagybani piacon több, mint harminc éve árulunk. Azért választottuk a primőr termesztést a szabadtéri növénytermesztéssel szemben, mert biológiailag nem tudtuk megfelelően védeni a növényeinket, csak komoly erőfeszítések árán és akkor sem százszázalékosan. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen szakítottunk a szabadföldi földműveléssel, mert vannak földterületeink, melyek burgonyával és gabonával vannak bevetve. Csak éppen nem ez a fő csapásvonalunk.

- Hogyan kezdődött?

- A kezdetek-kezdetén még mi is a szülők által látott módszereket követtük a zöldségtermesztésben és permetezővegyszereket használtuk. Azonban ezen hamarosan változtattunk, amikor eljutott hozzánk az úgynevezett biológiai védekezés a kártevők ellen. Ez a módszer kiválóan megfelel a lisztecskére vagy a bagolylepke lárvájára, melyek komoly fejfájást okoztak nekünk. A kártevők elleni védekezési mód másfajta megközelítése mellett szólt, hogy megőrizhetjük egészségünket is. Először a zöldségtermesztés csak a saját fogyasztást célozta meg, majd hamarosan kinőtte magát piaci szintre.

- Lehet védekezni a kártevők ellen?

- Persze. A már említett biológiai módszer főszereplői nálunk a fóliákba betelepített ragadozó rovarok, mint például a Macrolophus vagy a fürkészdarázs. A kártevők elleni védekezés ilyen fajta módszeréről először hallomásból értesültünk, majd utána jártunk. Felvettük a kapcsolatot azokkal a cégekkel, akik felkutatták ezeket a ragadozó rovarokat, melyek elsősorban Hollandiából érkeznek hazánk területére. Betelepítésük után azt tapasztaltuk, hogy fogyatkoznak a kártevők. A módszer lényege, hogy időben kell elkezdeni, mert csak akkor hatékony. Mikor már hemzsegnek a kártevők, sokkal nehezebb kiirtani őket. Igazából más védelemre nincs is szükség, Amennyiben bármilyen vegyszert használnánk, irtanánk a hasznos bogarainkat is. A rovarok telepítése a növényekre csak egyszer történik meg, utána szaporodnak. Mint már említettem, többféle rovar él a fóliasátrakban. A Macrolophusról röviden azt kell tudni, hogy ugyan igen sokára fejlődik fel, nagyon el tud szaporodni. A telepítési helyüket nem messze hagyják el, - mint a méhek, tudják hova tartoznak. Azért, hogy ösztönözzük a szaporulatot, száraz rovarral etetjük őket mindaddig, míg meg nem jelennek a növényeken a kártevők, utána azokon folytatják tovább a táplálkozást.

-Hogyan lesznek olyan szépek, vevőcsalogatóak a „Petróczi-zöldségek"?

- Az alsó műtrágyát tápoldatokkal helyettesítjük. Az a fontos, hogy a növény a szükséges mikroelemsorokat megkapja. Így egészséges, tetszetős árut tudunk a vevőinknek kínálni. Öntöző, csepegtető rendszerrel biztosítjuk a zöldségek folyadékszükségletét. Fóliáink automatizálva vannak. Állandó hőmérsékletet tartanak bent éjjel-nappal. Így meg van oldva a klíma szabályozása, a levegőztetés, párásítás, fűtés és az öntözés. Megbízható szerkezet, amely nem igényel emberi felügyeletet. Ennek köszönhetően tudok részt venni én is a piaci értékesítésben. Az, hogy zöldségeink épek, szépek, méretesek, elsősorban a fajtájuknak köszönhető. Ezek a holland magok bizony meglehetősen drágák. Csak minőségi alapanyagból lehet jó terméket előállítani. Ezután jönnek a már említett nekik ideális körülmények. Palántáinkat mi neveljük közeggyapot kockában. A tőzeges palántát azért nem szeretjük, mert a tőzeglégy rögtön megjelenik nála és lárvája bántja a sarjadó növényt.

- Ennyi munka mellett mikor tud pihenni?

- A mindennapjaink valóban elsősorban munkával telnek. Elég nehéz időt szakítani a családra. Kora reggeltől késő estig dolgozunk hétvége nélkül mindennap. A pihenő időszakunkat júliusra és augusztusra állítottuk be, illetve egy téli hónapban, januárban nem piacozunk. Persze munka attól még van. Családi összefogással és három munkásom segítségével oldjuk meg a feladatokat. A gyerekek az iskola miatt nem nagyon tudnak segíteni, mert magasak az elvárások. Velük ellentétben - egyelőre sajnos úgy fest, ők nem kívánnak a nyomdokainkba lépni. Nekünk viszont gyermekként nem volt sok választási lehetőségünk. Számunkra az volt a természetes, belénk lett nevelve, hogy munkával is támogassuk, segítsük a szüleinket. Akkoriban az iskola, vagy munka mellett még otthon is dolgoztunk. Most más időket éltünk...

- Szemmel láthatóan a Kecskeméti Piacon nagy a vevőköre. Hogyan lehet erre szert tenni?

- Ahhoz, hogy valaki akkora vevőkörre tegyen szert, mint mi, nem elég szimplán a kedvesség. A megbízható, jó minőség folyamatos szinten tartása nélkül az ember csak árulgat a piacon. Ebben az esetben nem elsődleges szempont az ár érték. Az a tapasztalat, hogy az emberek a kereskedelemben mára már inkább a megbízhatót, a jót keresik és azért hajlandók megadni az árát.

Puskás Tünde