Árus portrék a piacról: Ágoston Éva

Vissza a címlapra
Árus portrék a piacról: Ágoston Éva

Ágoston Éva vagyok - mutatkozik be a kecskeméti piacon gyermekkora óta otthonosan mozgó őstermelő. „Kecskeméten a Kőrösi hegyben folytatunk termesztést majdnem egy holdas területen, amely tulajdonképpen családi örökség."

- A területen hat fólia és cseresznye gyümölcsös áll. Fóliáinkban paprikát, paradicsomot, uborkát, padlizsánt, cukkinit termelünk. Télen pedig petrezselymet, és spenótot. Próbálunk minél színesebb skálát felvezetni itt a piacon. Szabadtéri művelést nem nagyon folytatunk az időjárási viszonyok miatt. Például az idei nyár nagy jégverése nálunk is nagy károkat okozott. Az új ültetésű cseresznyefáink a romboló külső erőknek köszönhetően kiszáradásnak indultak. Noha csak négy-öt évesek voltak. Idén fordult volna termésre az egész állomány. De ugyanígy a természeti csapásnak köszönhetően súlyos kár érte a fóliákat és a bennük nevelt növényeket is. Sajnos ezekre nem lehet előre felkészülni. A paradicsom és paprika ültetvények most kezdték kiheverni a jégkárosodást.

- Annak idején apukám anyukámmal kezdte a növénytermesztést. Én gyerekként csöppentem bele. Későbbiekben is csak besegítettem nekik, mert főállásban harminc évig voltam a nyomda dolgozója. Mostanra már ránk maradt testvéremmel a feladat, hogy tovább műveljük a szülői földterületet. Édesapám már sajnos nincs velünk, édesanyám idős, nem bírja egyedül. Néha már nekünk is sok, de nem hagyhatjuk veszni a termőföldet. Gyerekeink is segítenek, ha szükséges. Persze az ő helyzetük már más. Nincsenek sem rákényszerítve, sem rákényszerülve. Van lehetőségük arra, hogy eldöntsék, mit szeretnének csinálni.

- A kertben a technikai munkafolyamatokat, a növénygondozást és a locsolást az öcsém végzi. Én pedig a piacon árulok. Miután délelőtt itt végeztem, én is megyek segíteni neki és az édesanyámnak. Igyekszünk a kereskedelemre szánt termesztéssel időben a legtovább kihúzni. Ha jön a fagy, betakarítjuk a zöldségeket és pincében, kamrában tároljuk tovább. Majd ameddig kitartanak, értékesítjük őket itt a piacon. Januárban azután ismét kezdődik a készülődés a tavaszra. Nincs megállás.

- A növények kezelésénél mi is törekszünk a modern bio módszerek alkalmazására. Csak amennyiben erősnek minősítjük a károsító hatást, akkor fordulunk a permetszerekhez, ami szerencsére ritkán fordul elő. Illetve biológiai úton, bogarakkal próbálunk védekezni, ami viszont sajnos nem minden esetben hatásos. Függetlenül ettől célunk továbbra is az, hogy a zöldségeink egészséges, vegyszermentes, megbízható termékek legyenek.

- Mióta eljöttem a nyomdából, azóta foglalkozom aktívan a zöldségtermesztéssel. Ennek tizennégy éve. Szeretem csinálni, mert már gyerekként is ide jártunk árulni édesapámmal a piacra. Most is, mint akkoriban, megfelelően kialakított kapcsolatot tartunk fenn a vásárlókkal. Szerintem sokan szeretnek, ha nem vagyok itt, már keresnek. Úgy gondolom ez annak is betudható, hogy megbízhatóak vagyunk. Nem azt vallom, hogy minden áron eladni.

- Ebből a tevékenységből meggazdagodni nem lehet. Magas a költsége annak, hogy minőségi árut tudjunk termelni, ezért az áraink is ehhez alkalmazkodnak. Mehetne egy kicsit jobban is az üzlet, de úgy általánosan nem vagyok elégedetlen.

Puskás Tünde