Arany János emlékére rendeztek szimpóziumot a Városháza Dísztermében

Vissza a címlapra
Arany János emlékére rendeztek szimpóziumot a Városháza Dísztermében

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szimpóziumot rendeztek 2017. október 20-án, pénteken délután a Városháza Dísztermében. A rendezvény az Országos Arany János-emlékverseny 2017. október 20-22. között tartott döntőjéhez kapcsolódott. Az Arany János Emlékére rendezett szimpózium kezdetén Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, a végén pedig Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere mondott pohárköszöntőt. (Fotók: Vincze József)

Az Arany János Emlékév keretében idén tavasszal országos emlékversenyt hirdetett a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és az Aktív Nyugdíjasok Egyesülete. A mai szimpózium a műveltségi vetélkedő döntőjének háromnapos eseménysorozatát nyitotta meg, melyre határon innen és túlról is érkeztek résztvevők.

A szimpózium kezdetekor Arany-dallamok csendültek fel Pusztai Tamásné és Homoki Zsolt zenetanárok előadásában, majd Juhász Gyula Ének Arany Jánosról című költeményét mondta el Kovács Emese egyetemi hallgató. Kecskemét városvezetése nevében pedig Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően kezdődött meg a szimpózium, melyen dr. Füzi László, irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője, címzetes egyetemi docens volt az elnök. A következő előadások hangoztak el:

- Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke: "Nagyszalonta híres város, itt született Arany János"

- Dr. Erdélyi Erzsébet, az ELTE ny. főiskolai docense: Arany és a torony gombja - Arany-emlékek Nagykőrösön

- Dr. Balázs Géza nyelvész, tanszékvezető egyetemi tanár: "Áldott Arany-kor" - Arany János szókincse

- Jankay Éva magyartanár, Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium: Toldi világa

- Juhász István nyugalmazott tanár, Petőfi-kutató, Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza: „Te aranyok Aranya „- Petőfi és Arany barátsága

- Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus, az irodalomtudományok kandidátusa: Madách vendéget vár - Arany János felfedezi a Tragédiát.

Galéria (100 kép)

Összes kép letöltése