Allergiások fekete napja jön Kecskeméten

Vissza a címlapra
Allergiások fekete napja jön Kecskeméten

Rossz hír az allergiásoknak: pénteken helyenként - elsősorban Kecskemét és Kaposvár térségében - már nagyon magas pollenkoncentrációra lehet számítani.

Szigeti Tamás, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztályának vezetője a hirado.hu megkeresésére elmondta, az elkövetkező napokban fokozódik a parlagfű pollenszórása. Az allergiásoknál intenzívebbé válhatnak az olyan tünetek, mint a tüsszögés, az orrfújás, az orrdugulás, a viszketés, a könnyezés, a fáradékonyság, de súlyosabb esetekben nehéz légzés is kialakulhat.

Az osztályvezető megjegyezte, ezekben a kritikus napokban a legfontosabb az, hogy a betegek - akik eddig még nem tették meg - keressék fel kezelőorvosukat, és a megfelelő gyógyszeres kezelést minél hamarabb megkezdjék. A szakorvos több hasznos tanácsot is megfogalmazott az allergiások számára tüneteik enyhítése érdekében. Többek között ezekben a napokban, ha tehetik, kora reggel vagy késő este menjenek csak a szabadba, valamint éjjel szellőztessék ki a lakást, mivel az éjjeli órákban a parlagfű koncentrációja jóval alacsonyabb, mint nappal.

Esős időszakok esetén mindig csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. De egy hosszabb, aszályos időszak is csökkentheti a pollenterhelést. Az elmúlt hetek, hónapok enyhe, csapadékos időjárása ugyanis kedvezett a parlagfű növekedésének. Emiatt is jelent meg a szokottnál hamarabb a gyomnövény pollenje a levegőben.