A Város Napját ünnepelte Kecskemét

Vissza a címlapra
A Város Napját ünnepelte Kecskemét

Az események csúcspontja 2018. október 2-án, kedden este a díjátadó gálaműsor volt, amit ezúttal is a Katona József Színházban tartottak. Ahol jelen voltak a város vezetői, az országgyűlési képviselők, a díszpolgárok és a díjazottak. Valamint velünk együtt ünnepeltek Galánta, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy testvérvárosaink delegációi is.

Kecskemét életében minden esztendőben a legkiemelkedőbb nap október 2-a. Ekkor ünnepeljük hírös városunkat. Nagy Lajos király korából egy 1368. október második napján keltezett oklevél említi meg Kecskemétet, mint oppidumot.

A 2018-as év különleges év, és a mai a legkülönlegesebb nap - hiszen pontosan ma, október 2-a, 650. esztendeje az oklevél keltének. A város egész évben ünnepel - számos rendezvény, esemény zajlott és zajlik az évfordulóval kapcsolatban -, az ünnepségsorozat megkoronázása pedig a mai Város Napja Gála volt, melyre színházunk is méltó programmal készült.

A török hódoltság ideje alatt az életrevaló kecskemétiek több nem mindennapi dolgot értek el. Szultáni engedéllyel megépülhetett a reformátusok temploma, ami nagy szó volt abban az időben. Szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódik „A beszélő köntös" története is. A Város Napja Gálán mutatták be az azonos című nagyszabású musicalt Szente Vajk rendezésében, amelyben a cselekmény hűen követi Mikszáth Kálmán regényét.

A bemutató előtt azonban felemelő percekben volt része a gálaműsoron jelenlévőknek. Hagyomány ugyanis, hogy a legrangosabb önkormányzati díjakat október 2-án vehetik át az arra érdemesek. A díjátadásra Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester ünnepi beszédét követően került sor.

A „Kecskemét város polgára leszek" helytörténeti vetélkedő már több mint két évtizede segíti a 6-7. osztályos diákokat, hogy minél jobban kötődjenek városukhoz. A 2017/2018-as tanévben megrendezett versenysorozat legkiválóbbja ismét a Református Általános Iskola csapata lett. Balázs Anna, Kelemen Gergő Máté, Mádai Botond, Stróbl Anita Anna, valamint felkészítő tanáruk, Telekes Tamás. Őket díjazták elsőként. A díjat Szeberényi Gyula Tamás adta át.

További díjazottak:

„Bozsó János-díj": Szabó Pál festőművész. A díjat Gaál József alpolgármester adta át.

„Tóth László-díj": Garaczi János újságíró. A díjat dr. Homoki Tamás alpolgármester adta át.

„Kodály Zoltán- díj": Kéri Laura Zita, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatóhelyettese. A díjat Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő adta át.

„Katona József-díj": a Katona József Emlékház munkatársi közössége (Székelyné Kőrösi Ilona, Tischer Irén, Gera Sándorné és Lakos Sándorné). A díjat Mák Kornél alpolgármester adta át.

„Kada Elek - díj": Kis János evangélikus lelkész. A díjat dr. Salacz László országgyűlési képviselő adta át.

„Város Kulcsa kitüntetés": Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész. (Orosz István jelenleg Ankarában készíti elő kiállítását, így kitüntetését testvére, Orosz Andrea vette át). A díjat Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester adta át.

Város Nap-i gálaest a díjátadásokat követően "A beszélő köntös" musical bemutatójával folytatódott.

Galéria (49 kép)

Összes kép letöltése