A TERMOSTAR Kft. idén is részt vesz az Erőművek Éjszakáján

Vissza a címlapra
A TERMOSTAR Kft. idén is részt vesz az Erőművek Éjszakáján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei 2021. október 8-án ismét megrendezik az Erőművek Éjszakáját. „Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól" - mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke. Az Erőművek Éjszakája helyszíneire szeptember 20-tól lehet regisztrálni.

A kecskeméti esemény az Erőművek éjszakája országos programsorozat részeként kerül megrendezése. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, valamint a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége által közösen jegyzett rendezvény célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az energiatermelés, illetve a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel. Vagyis ezen az éjszakán kiderül, honnan jön az áram és miből lesz a távhő, és kik azok, akik a nap 24 órájában és az év 365 napján kemény munkával, összetett technológiákat kezelve megtermelik, előállítják számunkra az energiát.

Kíváncsi vagy, mitől meleg a radiátor a távfűtéses lakásokban? Honnan érkezik a forró víz a távhőrendszerbe? S miként lehet Kecskeméten előállítani annyi hőenergiát, amely elegendő több mint 40.000 ember otthonának fűtéséhez?

Regisztrálj az Erőművek éjszakájára az alábbi linken, és tudj meg minél többet Kecskemét legnagyobb energiatermelő cégéről október 8-án a TERMOSTAR Akadémia körúti fűtőművében!

A csoportok 18:00 órakor és 19:00 órakor indulnak.

Regisztráció: https://eromuvekejszakaja.hu/jelentkezes/

A látogatókat szakértő „idegenvezetők" kísérik végig a helyszínen, akik közérthetően és élményszerűen mutatják be az energiatermelés technológiai hátterét.

A TERMOSTAR egy éve - a vírusjárvány miatt - virtuális üzemlátogatást is szervezett:

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után 2021. október 8-án ismét várja látogatóit a MEKH szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája - az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye. Az első Erőművek Éjszakája 2019-ben csaknem 4000 látogatót vonzott, és a szervezők idén is telt házra készülnek.

Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Az Erőművek Éjszakájának fő szervezője idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, a tudatos energiafelhasználás és az energiatakarékosság olyan témák, amelyek a hivatal számára is megkerülhetetlenek. „Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól. Ezen a napon betekinthetünk az energetika érdekes világába, és megtudhatjuk, hogy kik, milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges energiát. Ha megismerjük ezeket a folyamatokat, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk" - hangsúlyozta a MEKH elnöke, aki köszönetet mondott azoknak az erőműveknek és fűtőműveknek, amelyek idén is csatlakoztak a programhoz.

A változatos helyszíneken a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak akár atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén is szép számmal csatlakoztak a programhoz.

„A magyar távhőszolgáltatók kiemelt célja, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a távhőszolgáltatást" - mondta dr. Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) főtitkára. Az idei évtől a Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája szorosan kapcsolódik egymáshoz, így amellett, hogy az érdeklődők megismerhetik a fűtőműveket, részesei lehetnek azoknak a közösségi élmény alapú programoknak is, amelyekkel a távhőszolgáltatók az ország számos pontján várják majd a látogatókat. „A távhőszolgáltatást közösen vesszük igénybe, szolgáltatóként közösségeket tudunk kiszolgálni, és szeretnénk, ha október 8-án közös élményekkel is gazdagodnánk egy városi futás, egy rajzverseny vagy egy játékos vetélkedő által" - tette hozzá dr. Orbán Péter.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre szeptember 20-tól lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők nyereményjátékot is indítottak, melynek fődíja egy elektromos roller.

2021-ben Gyetván Csaba, műsorkészítő is csatlakozott a program népszerűsítéséhez, aki nagykövetként állt a rendezvénysorozat mellé. Csaba, aki 2020-ban elsőként kapta meg a Green Brands Hungary Az Év Zöld Személyisége díját, már több erőműbe is ellátogatott, hogy az Erőművek Éjszakája hangulatát átadja az érdeklődőknek. A látogatásokról filmek készültek, melyek szintén MEKH Facebook-oldalán láthatók.